Translate

piątek, 15 marca 2013

Kubibat al-dejej





Kubibat al-dejej to arabskie krokiety z kurczaka. Do ich przygotowania wykorzystuje się ugotowane mięso (dzięki temu stanowią doskonały sposób na danie następnego dnia, jeśli pozostanie nam mięso z zupy czy wywaru), jajka ugotowane na twardo oraz gęsty beszamel. Brzmi zachęcająco?! Przekonać powinno zwłaszcza tych, którym zależy na smacznej, nowatorskiej potrawie, która będzie smakowała także tym najmłodszym!!!




Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 osób):

  • dwie piersi z kurczaka w całości (lub mięso z wywaru ok 500 g) 
  • 4 jaja od kur wiejskich gotowane na twardo
  • 1 łyżeczka naci lubczyku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • woda
  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 60 g masła
  • 3 roztrzepane jajka od kur wiejskich
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia


Sposób przygotowania:

W średnim rondlu rozpuść masło, smaż piersi z kurczaka z obu stron na złoto, dodaj sól, pieprz i lubczyk, całość zalej wodą do poziomu przykrycia. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 35-45 min. Ugotowane mięso odstaw do wystygnięcia, pokrój na drobno. Ugotowane jaja również pokrój drobno i wymieszaj z mięsem. Do rondla wlej mleko, dodaj skrobię, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu mieszając. Gdy sos zgęstnieje odstaw do całkowitego wystygnięcia. Połącz dokładnie mieszankę jaj i mięsa z gęstym beszamelem. Uformuj walce, obtocz w tartej bułce, roztrzepanych jajkach i jeszcze raz bułce, smaż na złoto z każdej strony.    


Smacznego! Saha ftourkoum!



 

1 komentarz:

  1. Pycha! Na pewno się na nie skuszę, połączenie kurczaka i beszamelu musi być idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...