Baba ganoush, baba gannoush, baba ghannouj lub baba ghannoug (بابا غنوج) serwowana jest na Bliskim Wschodzie oraz w Egipcie w postaci pasty lub dipu. Smakuje wyśmienicie choć jest zaskakującym efektem połączenia bakłażana z pastą sezamową. Baba ganoush jada się nabierając na kawałek pszennego chleba typu pita lub tradycyjnych pszennych pieczyw arabskich. Danie to podaje się również z oliwą z oliwek zit zitoune (زيت زيتون) oraz sokiem z granatów. Pasta ta z pewnością zasmakuje jako przystawka do dań wegańskich i wegetariańskich. W polskich warunkach może być również wykorzystywana jako baza do smarowania kanapek.
Zanim jednak zabierzemy się do przygotowania baba ganoush należy postarać się (dosłownie i w przenośni) o rzadko w polskich warunkach dostępną pastę sezamową tahini, polecam zajrzeć do sklepików przy meczecie, sklepów z żywnością orientalną czy typu "kuchnie świata" oraz punktów sieci ekskluzywnych delikatesów, której to marki nie mam zamiaru promować :).
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 4-6 os.):
- 2 duże bakłażany (około 1 kg)
- 1/4 szkl. jogurtu naturalnego (około 60ml)
- 2 łyżki soku z cytryny
- wyciśnięty ząbek czosnku
- 1/4 szkl. tahini (około 60 ml)
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 szklanki świeżych liści kolendry
Sposób przygotowania:
Nakłuj umyte bakłażany w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką. Umieść je na ruszcie grilla i piec z każdej strony do zmięknięcia warzywa i opalenia z zewnątrz skórki (jeśli nie posiadasz grilla możesz w tym celu wykorzystać piekarnik nagrzewając go to temperatury około 200 stopni, piecz w nim bez przykrycia bakłażany przez około godzinę). Odstaw na 15 min. następnie obierz bakłażany ze skóry i pokrój dość grubo miąższ. Miksuj za pomocą miksera lub blendera (krótko) miąższ z jogurtem do uzyskania jednolitej masy. Dodaj kolejno sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, kmin rzymski oraz liście kolendry.
Całość przełóż do miski i udekoruj polewając oliwą z oliwek, sokiem z granatów, opcjonalnie posyp ziarnami granatu. Z użytej ilości składników uzyskasz średni około 550 ml (2 i 1/4 szkl.) pasty.
Smacznego! Saha ftourkoum!
<3 Moj maz jest z Egiptu,wiec czesto jadamy baba ghanoush:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowała Wam pasta wykonana według tego przepisu.... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń