Khobzun (خبز) arabski chleb spożywany jest we wszystkich krajach zarówno Półwyspu Arabskiego, Bliskiego Wschodu oraz Maghrebu. Różni się lokalnie poprzez wykorzystanie odmiennych przypraw i rodzajów mąki. Standardowo przybiera postać płaskich, okrągłych placków, które je się razem z tadżin, arabskimi pastami, zupami oraz wypełnione farszem. Przemierzająć stragany i ulice arabskich miast nie sposób nie ulec zachęcającemu aromatowi świerzego pieczywa pod wieloma postaciami. Khobzun doskonale smakuje także z gęstą śmietanką. Proponuję poniżej bardzo prosty podstawowy przepis.
Powszechnie uważa się, że przygotowywanie chleba jest niezwykle czasochłonnym zajęciem, pokażę wam jednak, że wcale nie musi tak być. Wypiek ciasta może dać nam sporo satysfakcji i nie zabierać za wiele czasu. Pamiętaj, że chwile w których pozostawiasz ciasto do wyrośnięcia możesz wykorzystać produktywnie.
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 4-7 os.):
- 0,5 kg mąki (można zastosować mąkę według uznania, można także dodać semolinę)
- około 250 ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy z oliwek
- 50 g drożdży tradycyjnych
Sposób przygotowania:
Szczyptę cukru rozpuść w 2 łyżkach ciepłego mleka (nie gorącego), połącz z rozdrobnionymi drożdżami i odstaw przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przesiej mąkę do większej miski, połącz z resztą cukru, solą. Dodaj resztę ciepłej wody, oliwę z oliwek i wymieszaj następnie dodaj drożdże. Dobrze zagnieć ciasto (około 10 min.) do momentu aż wszystkie składniki doskonale się połączą, a ciasto nie będzie przywierać do powierzchni. Uformuj kolę i obtocz ją w oliwie. Odstaw ciasto w misce w ciepłym miejscu na czas wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swą objętość). Gdy ciasto wyrośnie podziel je na około 7 mniejszych kulek, które należy rozwałkować na wysokość 1-2 cm. Nagrzej piekarnik do temperatury 220-240 stopni. Ciasto ponownie przykryj materiałem i odstaw do wyrośnięcia. Pulchne chlebki wyłóż na posmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną blachę. Piecz przez 5-10 min.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz