Translate

wtorek, 24 kwietnia 2012

Msemmen wege smażone





 Msemmen pojawia się także w formie wegetariańskiej smażone na głębokim tłuszczu. Dziś raczę zaprosić amatorów żywności bezmięsnej a jakże smacznej i wartościowej. 






 Składniki jakich będziesz potrzebować (około 10 sztuk):
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szkl. wody
  • 400 gramów semoliny/kaszy manny
  • 200 gramów mąki pszennej
  • roztopione masło z oliwą (do posmarowania)
  • olej do smażenia 
Farsz:

  • 1 czerwona słodka papryka pokrojona w paseczki długości 3 cm
  • 4 cebule dymki
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 cm startego korzenia imbiru
  • 2 marchewki starte na dużych oczkach tarki
  • 3-4 różyczki kalafiora bardzo drobno porozrywane 
  • 7 pokrojonych pieczarek
  • 1/2 łodygi pora  pokrojony w 1 cm talarki
  • trzon brokułu starty na dużych oczkach tarki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka sambal oelek lub harrisy
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry  
  • 2-3 łyżek oleju


Sposób przygotowania: 


Farsz:

Na rozgrzanej patelni smaż cały czas mieszając imbir i czosnek, gdy wydzielą aromat dodaj posiekane dymki, kalafior i por. Smaż mieszając na dużym ogniu, po około 3-4 min. dodaj marchew, brokuł i pieczarki, smaż kolejne 5 min. mieszając. W oddzielnej miseczce połącz pozostałe składniki i połącz je z warzywami. Odstaw do ostygnięcia.  


Ciasto:


Wlej do suchych składników około 3/4 szklanki wody. Ugniataj ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję stosunkowo miękkiej plasteliny, jeśli zajdzie taka potrzeba należy dodać jeszcze trochę wody. Radzę stopniowo, żeby nie było za dużo płynu. Podziel ciasto na około 9-10 kulek. Posmaruj z wierzchu oliwą połączoną z roztopionym masłem. Całość odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce. W natłuszczonym blacie oliwą i masłem rozpłaszcz jedną porcję ciasta, rozwałkuj na kształt naleśnika. Musisz jednak pamiętać, że czynność rozwałkowywania należy kilkukrotnie powtórzyć, gdyż ciasto ma być bardzo cienkie. Na środku wyłóż około 2 łyżek farszu. Zwiń na kształt koperty i za każdym razem przekładając posmaruj ciasto masłem z oliwą i lekko spłaszcz. Smaż na dobrze nagrzanej patelni z obu stron aż placuszki nabiorą złotawo-brązowego koloru. Przed podaniem należy owinąć na chwilę w papierowy ręcznik. 
Smacznego! Saha ftourkoum!

2 komentarze:

  1. Wow, pierwszy raz w życiu zetknęłam się z tym daniem ale bardzo mi się podoba :) Coś nowego, świeżego i ciekawego w klasycznej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe. Lubię takie cuda!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...