Tadżin z bobu jest daniem kuchni marokańskiej i zachodniej części Algierii, warto jednak wspomnieć, że bób jest bardzo popularnym i cenionym warzywem strączkowym w kuchniach arabskich ze względu na walory smakowe oraz dużą zawartość aminokwasów, węglowodanów oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A. Zawiera ponadto: dużą dawkę błonnika, wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten. W basenie Morza Śródziemnego bób uprawiano już w neolicie.
Przepis ten jest zmodyfikowany do gotowania w szybkowarze. W przypadku korzystania z innych naczyń należy podwoić czas gotowania i dodać wodę w miarę potrzeby w czasie gotowania.
Składniki jakich będziesz potrzebować (około 3-4 os.):
- około 1/2 kg jagnięciny, wołowiny, kozy lub mięsa drobiowego pokroić w 3 "lub 4" kawałki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego korzenia galangal
- 1 średnia cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sproszkowanych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy (lub 1/4 łyżeczki żółtego barwnika do potraw)
- 1 duża garść świeżej naci kolendry drobno posiekanej
- 1 duża garść świeżej naci pietruszki drobno posiekanej
- 3 małe marchewki pokrojone na połówki lub ćwiartki
- 1 cukinia
- garść pokrojonych na słupki ziemniaków (jak na frytki)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico
- 1/2 kg łuskanych ziaren bobu
- 1 cytryna pokrojona na ćwiartki (należy usunąć nasiona)
- 1 duża garść oliwek
- 1 garść pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
Połącz przyprawy (kumin, 1/2 łyżeczki soli, paprykę, 1/4 łyżeczki kurkumy i galangal) i obtocz w nich mięso - odstaw na noc do lodówki lub na minimum 3 godziny. Następnego dnia posmaruj patelnię grilową oliwą i piecz na niej mięso z każdej strony do uzyskania brązowawego koloru. Odstaw na bok. W rondelku usmaż na odrobienie oliwy do zeszklenia cebulę, czosnek i pozostałe przyprawy.
Przełóż całość do szybkowaru, dodaj mięso, sól, imbir, nać kolendry i pietruszki oraz marchew, oliwki i pomidorki koktajlowe. Całość zalej połową do jednej szklanki wody - zamknij i gotuj na średnim ogniu do 30 min. (w przypadku mięs czerwonych trochę dłużej). Wyłącz kuchenkę i odczekaj aż ciśnienie w szybkowarze się unormuje, otwórz.
Dodaj bób, cytrynę, ziemniaki i cukinię - gotuj w tych samych warunkach kolejne 10 min. Postępują w ten sam sposób jak poprzednio otwórz szybkowar - jeśli sos będzie zbyt wodnisty pogotuj na malutki ogniu beza przykrycia aż nadmiar wody wyparuje.
Podawaj z arabskim chlebem.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz