Translate

piątek, 29 czerwca 2012

Tadżin z bobu (fasoli fava)

Tadżin z bobu jest daniem kuchni marokańskiej i zachodniej części Algierii, warto jednak wspomnieć, że bób jest bardzo popularnym i cenionym warzywem strączkowym w kuchniach arabskich ze względu na walory smakowe oraz dużą zawartość aminokwasów, węglowodanów  oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A. Zawiera ponadto: dużą dawkę błonnika, wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.  W basenie Morza Śródziemnego bób uprawiano już w neolicie. 



Przepis ten jest zmodyfikowany do gotowania w szybkowarze. W przypadku korzystania z innych naczyń należy podwoić czas gotowania i dodać wodę w miarę potrzeby w czasie gotowania.


 Składniki jakich będziesz potrzebować (około 3-4 os.):

  • około 1/2 kg jagnięciny, wołowiny, kozy lub mięsa drobiowego pokroić w 3 "lub 4" kawałki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego korzenia galangal 
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy (lub 1/4 łyżeczki żółtego barwnika do potraw)
  • 1 duża garść świeżej naci kolendry drobno posiekanej
  • 1 duża garść świeżej naci pietruszki drobno posiekanej
  • 3 małe marchewki pokrojone na połówki lub ćwiartki
  • 1 cukinia
  • garść pokrojonych na słupki ziemniaków (jak na frytki)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico
  • 1/2 kg łuskanych ziaren bobu
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki (należy usunąć nasiona)
  • 1 duża garść oliwek
  • 1 garść pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:  

Połącz przyprawy (kumin, 1/2 łyżeczki soli, paprykę, 1/4 łyżeczki kurkumy i galangal) i obtocz w nich mięso - odstaw na noc do lodówki lub na minimum 3 godziny.  Następnego dnia posmaruj patelnię grilową oliwą i piecz na niej mięso z każdej strony do uzyskania brązowawego koloru. Odstaw na bok. W rondelku usmaż na odrobienie oliwy do zeszklenia cebulę, czosnek i pozostałe przyprawy. 

Przełóż całość do szybkowaru, dodaj mięso, sól, imbir, nać kolendry i pietruszki oraz marchew, oliwki i pomidorki koktajlowe. Całość zalej połową do jednej szklanki wody - zamknij i gotuj na średnim ogniu do 30 min. (w przypadku mięs czerwonych trochę dłużej). Wyłącz kuchenkę i odczekaj aż ciśnienie w szybkowarze się unormuje, otwórz. 



Dodaj bób, cytrynę, ziemniaki i cukinię - gotuj w tych samych warunkach kolejne 10 min. Postępują w ten sam sposób jak poprzednio otwórz szybkowar - jeśli sos będzie zbyt wodnisty pogotuj na malutki ogniu beza przykrycia aż nadmiar wody wyparuje. 

Podawaj z arabskim chlebem. 

Smacznego! Saha ftourkoum!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...