Translate

wtorek, 17 kwietnia 2012

Arabski podpłomyk - khobz



Khobz (chleb) stanowi elementarny składnik diety człowieka już od najdawniejszych czasów, znany jest od co najmniej 10–11 tysięcy lat. Przepis, jaki dziś prezentuje to jeden z dawniejszych przepisów znanych już w starożytności, a jedyną jego modyfikacją jest sposób obróbki termicznej.






Składniki jakich będziesz potrzebować (około 10 sztuk):
  • 1,5 szkl. kaszy manny
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 3-4 łyżek oliwy
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka masła

Sposób przygotowania: 


W rondelku rozpuść masło i odstaw. Z pozostałych składników zagnieć twarde ciasto, ugniatając je przez około 5 min. Odstaw w ciepłe miejsce na około 20 min. Podziel na 10 części. Uformuj kulki i każdą z nich spłaszcz i rozwałkuj na placek. Każdy placek smaż na rozgrzanej, suchej patelni aż się przypali. Po zdjęciu z ognia posmaruj roztopionym masłem.

Smacznego! Saha ftourkoum!  

5 komentarzy:

  1. Mam pytanie dotyczące długości prażenia pieczywa. Czy na dużym ogniu, żeby szybko się zrumieniło czy raczej trochę wolniej?
    I jaki powinien potem być? Wyszedł mi bardzo twardy i nie wiem czy tak ma być czy trzeba zmienić technikę. :D
    Będę wdzięczna za informacje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma być chrupiący. Rozwałkuj bardzo cieniutki placuszek. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm... Smażyć na suchej patelni? Czy nie przypali się za bardzo? Nie każda patelnia sie do tego nada :( Jakiej patelni do tego użyć? Czy taka do naleśników może być? Chciałabym spróbować usmażyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak najbardziej możesz smażyć na takiej do naleśników jeśli w ogóle nadaje się jeszcze do smażenia ;). Jeśli patelnia jest już przegrzana lub uszkodzona mechanicznie to niestety ale już nie spełni swojej roli. Kontroluj smażenie, pieczywo to powinno wyglądać jak to na zdjęciu :).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...