Msemmen
pojawia się także w formie wegetariańskiej smażone na głębokim
tłuszczu. Dziś raczę zaprosić amatorów żywności bezmięsnej a jakże
smacznej i wartościowej.
Składniki jakich będziesz potrzebować (około 10 sztuk):
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szkl. wody
- 400 gramów semoliny/kaszy manny
- 200 gramów mąki pszennej
- roztopione masło z oliwą (do posmarowania)
- olej do smażenia
- 1 czerwona słodka papryka pokrojona w paseczki długości 3 cm
- 4 cebule dymki
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 cm startego korzenia imbiru
- 2 marchewki starte na dużych oczkach tarki
- 3-4 różyczki kalafiora bardzo drobno porozrywane
- 7 pokrojonych pieczarek
- 1/2 łodygi pora pokrojony w 1 cm talarki
- trzon brokułu starty na dużych oczkach tarki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka sambal oelek lub harrisy
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki posiekanej naci kolendry
- 2-3 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Farsz:
Na rozgrzanej patelni smaż cały czas mieszając imbir i czosnek, gdy wydzielą aromat dodaj posiekane dymki, kalafior i por. Smaż mieszając na dużym ogniu, po około 3-4 min. dodaj marchew, brokuł i pieczarki, smaż kolejne 5 min. mieszając. W oddzielnej miseczce połącz pozostałe składniki i połącz je z warzywami. Odstaw do ostygnięcia.
Na rozgrzanej patelni smaż cały czas mieszając imbir i czosnek, gdy wydzielą aromat dodaj posiekane dymki, kalafior i por. Smaż mieszając na dużym ogniu, po około 3-4 min. dodaj marchew, brokuł i pieczarki, smaż kolejne 5 min. mieszając. W oddzielnej miseczce połącz pozostałe składniki i połącz je z warzywami. Odstaw do ostygnięcia.
Ciasto:
Wlej do suchych składników około 3/4 szklanki wody. Ugniataj ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję stosunkowo miękkiej plasteliny, jeśli zajdzie taka potrzeba należy dodać jeszcze trochę wody. Radzę stopniowo, żeby nie było za dużo płynu. Podziel ciasto na około 9-10 kulek. Posmaruj z wierzchu oliwą połączoną z roztopionym masłem. Całość odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce. W natłuszczonym blacie oliwą i masłem rozpłaszcz jedną porcję ciasta, rozwałkuj na kształt naleśnika. Musisz jednak pamiętać, że czynność rozwałkowywania należy kilkukrotnie powtórzyć, gdyż ciasto ma być bardzo cienkie. Na środku wyłóż około 2 łyżek farszu. Zwiń na kształt koperty i za każdym razem przekładając posmaruj ciasto masłem z oliwą i lekko spłaszcz. Smaż na dobrze nagrzanej patelni z obu stron aż placuszki nabiorą złotawo-brązowego koloru. Przed podaniem należy owinąć na chwilę w papierowy ręcznik.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Wow, pierwszy raz w życiu zetknęłam się z tym daniem ale bardzo mi się podoba :) Coś nowego, świeżego i ciekawego w klasycznej kuchni!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe. Lubię takie cuda!
OdpowiedzUsuń