Translate

poniedziałek, 19 marca 2012

Dejej lime - kurczak limonkowy

Kurczaka można podawać na setki sposobów, każdego dnia  inaczej - tak naprawdę mówiąc zupełnie szczerze nie sposób nam się znudzić.  Doskonałym jest zarówno w smaku jak i aromacie, delikatny ale i sycący. Łatwy i szybki w przyrządzeniu dlatego tak często traktowany z nienależytym szacunkiem i kunsztem. Zachęcam do zdecydowanie większej uwagi, pieczołowitości, dbałości o szczegóły oraz przywiązywania wagi do źródła z jakiego mięso pozyskujemy - ręczę tym samym, że efekt przekroczy oczekiwania.  


Składniki jakich będziesz potrzebować:

  • 1 duży kurczak 
  • 3 limonki
  • 3 cebule
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jogurt naturalny 
  • 1/2 pęczka naci pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej

Sposób przygotowania: 

Wymieszaj sól z pieprzem, sokiem z limonki, posiekaną cebulą i pietruszką, obtocz w mieszance kurczaka. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia obsmaż całego kurczaka w obu stron aż zbrązowieje. Całość przełóż do brytfanny i piecz w zamknięciu około 35 - 45 min. aż mięso zmięknie. Gdy otworzysz brytfannę polej całość miodem i ponownie wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 min. Podawaj z jogurtem połączonym z odrobiną siekanej natki pietruszki.

Doskonale pasuje do ryżu szafranowego z podsmażanymi na maśle połówkami migdałów i rodzynkami.  


Smacznego! Saha ftourkoum!



4 komentarze:

  1. Taki kurczak na pewno jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Z pewnością zasmakuje każdemu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłów na kurczaka nigdy za wiele. W takim wydaniu prezentuje się na prawdę kusząco

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. http://ceedart.blogspot.com/2013/04/przepis-na-kuskus.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...