Maakouda określić można jako arabskie placki ziemniaczane powstałe na bazie gotowanych ziemniaków. Z przepisem ty spotkałam się zarówno w kuchni algierskiej jak i marokańskiej, gdzie poszczególne odmiany różnią się składnikami aczkolwiek twardy trzon pozostaje ten sam: gotowane ziemniaki, czosnek, kolendra. Przedstawię wersję algierską, która jest mi bliższa wierząc, że czytelnikom zasmakuje równie bardzo co mnie.
Składniki jakich będziesz potrzebować (około 10 sztuk):
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- garść siekanej naci kolendry
- 2-3 jajka
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Rozgnieć tłuczkiem ugotowane ziemniaki, dodaj jajka, czosnek, sól, pieprz, kolendrę. Uformuj w rękach lekko spłaszczone spodki i wyłóż je na przykrytą pergaminem blaszkę, wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu obtocz w mące, uformuj ponownie spodki/kulki i lekko spłaszcz. Smaż na głęboki tłuszczu partiami aż uzyskają brązowawy kolor. Odsącz na papierze kuchennym dobrze wchłaniającym tłuszcz.
Doskonale pasuje do hommusu, baba ghanoush czy sosu jogurtowego.
Rozgnieć tłuczkiem ugotowane ziemniaki, dodaj jajka, czosnek, sól, pieprz, kolendrę. Uformuj w rękach lekko spłaszczone spodki i wyłóż je na przykrytą pergaminem blaszkę, wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu obtocz w mące, uformuj ponownie spodki/kulki i lekko spłaszcz. Smaż na głęboki tłuszczu partiami aż uzyskają brązowawy kolor. Odsącz na papierze kuchennym dobrze wchłaniającym tłuszcz.
Doskonale pasuje do hommusu, baba ghanoush czy sosu jogurtowego.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Swietna alternatywa dla tradycyjnych plackow ziemniaczanych. No i wygladaja apetycznie!
OdpowiedzUsuń