Translate

wtorek, 20 marca 2012

Maakouda


Maakouda określić można jako arabskie placki ziemniaczane powstałe na bazie gotowanych ziemniaków. Z przepisem ty spotkałam się zarówno w kuchni algierskiej jak i marokańskiej, gdzie poszczególne odmiany różnią się składnikami aczkolwiek twardy trzon pozostaje ten sam: gotowane ziemniaki, czosnek, kolendra. Przedstawię wersję algierską, która jest mi bliższa wierząc, że czytelnikom zasmakuje równie bardzo co mnie.



Składniki jakich będziesz potrzebować (około 10 sztuk):

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • garść siekanej naci kolendry
  • 2-3 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

Rozgnieć tłuczkiem ugotowane ziemniaki, dodaj jajka, czosnek, sól, pieprz, kolendrę. Uformuj w rękach lekko spłaszczone spodki i wyłóż je na przykrytą pergaminem blaszkę, wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu obtocz w mące, uformuj ponownie spodki/kulki i lekko spłaszcz. Smaż na głęboki tłuszczu partiami aż uzyskają brązowawy kolor. Odsącz na papierze kuchennym dobrze wchłaniającym tłuszcz.


Doskonale pasuje do hommusu, baba ghanoush czy sosu jogurtowego.



Smacznego! Saha ftourkoum!

1 komentarz:

  1. Swietna alternatywa dla tradycyjnych plackow ziemniaczanych. No i wygladaja apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...