Translate

piątek, 16 marca 2012

Dejej mhamar - kurczak po algiersku


Pieczony kurczak - mało kto oprze się tej potrawie zwłaszcza, gdy podaniu towarzyszy przyjemna, głęboka woń dobiegająca wprost znad domowego ogniska. Czerwony kurczak, to kurczak smażony i pieczony, aromatyczny i estetycznie wyglądający. Potrawa ta pochodzi z Algierii lecz może regionalnie różnić się niektórymi składnikami.





Składniki jakich będziesz potrzebować (dla około 4 os.):
  • 1 oczyszczony kurczak
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 szkl. bulionu drobiowego
  • zgnieciony ząbek czosnku
  • 1 średni bakłażan pokrojony w kostkę
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 obrane i pokrojone pomidory
  • 1/4 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki i trochę do ozdoby


Sposób przygotowania: 

Wymieszaj paprykę z solą i pieprzem, obtocz w mieszance kurczaka. Na dużej patelni roztop masło i smaż kurczaka z obu stron aż lekko zbrązowieje. Usuń mięso z patelni i dodaj bulion (postaraj się zeskrobać pozostałości po smażeniu kurczaka z dna patelni), przez około 5-10 min. gotując na małym ogniu dodając czosnek, bakłażana, cebulę i pomidory, posyp pozostałą solą, tymiankiem i pietruszką. Kurczaka umieść w brytfannie, zalej zawartością patelni, zamknij i wstaw do pieczenia na około 30-45 min. aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Przed podaniem przyozdób natką pietruszki.
Smacznego! Saha ftourkoum! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...