Kurczaka można podawać na setki sposobów, każdego dnia inaczej - tak naprawdę mówiąc zupełnie szczerze nie sposób nam się znudzić. Doskonałym jest zarówno w smaku jak i aromacie, delikatny ale i sycący. Łatwy i szybki w przyrządzeniu dlatego tak często traktowany z nienależytym szacunkiem i kunsztem. Zachęcam do zdecydowanie większej uwagi, pieczołowitości, dbałości o szczegóły oraz przywiązywania wagi do źródła z jakiego mięso pozyskujemy - ręczę tym samym, że efekt przekroczy oczekiwania.
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 1 duży kurczak
- 3 limonki
- 3 cebule
- 1 łyżka miodu
- 1 jogurt naturalny
- 1/2 pęczka naci pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- olej
Sposób przygotowania:
Wymieszaj sól z pieprzem, sokiem z limonki, posiekaną cebulą i pietruszką, obtocz w mieszance kurczaka. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia obsmaż całego kurczaka w obu stron aż zbrązowieje. Całość przełóż do brytfanny i piecz w zamknięciu około 35 - 45 min. aż mięso zmięknie. Gdy otworzysz brytfannę polej całość miodem i ponownie wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 min. Podawaj z jogurtem połączonym z odrobiną siekanej natki pietruszki.
Doskonale pasuje do ryżu szafranowego z podsmażanymi na maśle połówkami migdałów i rodzynkami.
Wymieszaj sól z pieprzem, sokiem z limonki, posiekaną cebulą i pietruszką, obtocz w mieszance kurczaka. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia obsmaż całego kurczaka w obu stron aż zbrązowieje. Całość przełóż do brytfanny i piecz w zamknięciu około 35 - 45 min. aż mięso zmięknie. Gdy otworzysz brytfannę polej całość miodem i ponownie wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 min. Podawaj z jogurtem połączonym z odrobiną siekanej natki pietruszki.
Doskonale pasuje do ryżu szafranowego z podsmażanymi na maśle połówkami migdałów i rodzynkami.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Taki kurczak na pewno jest pyszny.
OdpowiedzUsuńPrzepyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Z pewnością zasmakuje każdemu!
OdpowiedzUsuńPomysłów na kurczaka nigdy za wiele. W takim wydaniu prezentuje się na prawdę kusząco
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://ceedart.blogspot.com/2013/04/przepis-na-kuskus.html
OdpowiedzUsuń