Translate

czwartek, 6 lutego 2014

Jemeńska przyprawa Hawayij





 
Hawayij lub Hawaij, Hawayej (حوايج) to ostra mieszanka przypraw rodem z Jemenu i tam także najczęściej stosowana, chociaż poza Jemenem dość intensywnie rozprzestrzeniła się wśród mieszkańców Izrael za sprawą osiedlenia się na tym terytorium Jemeńskich Żydów. Mieszanka jest stosunkowo ostra dlatego stosowana jest szczególnie przez amatorów ostrzejszych dań, nadaje się do zup i dań jednogarnkowych, dań w stylu gulaszu czy ragout. Szczególnie dobrze komponuje się z baraniną i wołowiną. Doskonale komponuje się z kurczakiem po jemeńsku.  

Występuje kilka rodzajów tej mieszanki, wersja tu przedstawiona jest najbardziej podstawowa.


 
Składniki jakich będziesz potrzebować:

  • 5 łyżeczek ziaren czarnego pieprzu (można mniej)
  • 3 łyżeczki nasion kuminu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczek mielonej kurkumy

 

Sposób przygotowania:


Ziarna i nasiona utłucz w moździerzu na sypko, dodaj pozostałe składniki. 






Smacznego! Saha ftourkoum!
   

2 komentarze:

  1. saha ftourkom to po maghrebańsku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szahija tajiba :) Szukran dżazilan laka ahi!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...