Translate

piątek, 20 grudnia 2013

Kurczak po jemeńsku




Pomysł na dzisiejsze danie przywędrował do mnie aż z Jemenu, jest tak pyszny, że musiałam schować część na później wiedząc, że zawołanie o dokładkę będzie nieuniknione. W podobny sposób w Jemenie przygotowuje się także wołowinę i baraninę ale wówczas mięso bez kości krojone jest na kilkucentymetrowe kostki. 


Zapraszam!



Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 osób):




  •     800g mięsa kurczaka (najlepiej udka i podudzia)
  •     3 łyżki przyprawy hawayij
  •     3 cebule pokrojone w drobną kostkę
  •     3 ząbki czosnku grubo pokrojone
  •     2-3 łyżek oliwy
  •     1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  •     3 marchewki pokrojone w talarki
  •     1 czerwona lub zielona papryka pokrojona w duże romby
  •     1 żółta papryka pokrojona w duże romby
  •     400 ml wody
  •     pieprz i sól




Sposób przygotowania:

Przyprawa hawayij:
  • 2-5 łyżeczek ziaren pieprzu
  • 3 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
Wszystkie przyprawy utłucz w moździerzu  następnie wyłóż na nieprzywierającą patelnię. Na najmniejszym ogniu praż przyprawy aż poczujesz intensywny, przyjemny aromat. Odstaw na bok.
Mięso z kurczaka oczyść, osusz, obtocz w przyprawie hawayij i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny lub noc. W naczyniu do tadżin/tajine lub innym naczyniu, które można podgrzewać na kuchence oraz piec w piekarniku, obsmaż kurczaka na oliwie z każdej strony aż się zarumieni. Odstaw na bok. W tym samym  naczyniu zeszklij cebulę i czosnek następnie dodaj marchew i paprykę. Smaż mieszając przez około 5-10 minut. Na warzywa wyłóż kurczaka i zalej koncentratem pomidorowym wymieszanym z wodą. Naczynie zamknij i wstaw do nagrzanego piekarnika (180-190 stopni) na około 45-60 minut aż mięso będzie miękkie. Sos dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
 
 


Smacznego! Saha ftourkoum!




 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...