Dzisiejsza moja propozycja silnie wpływa na zmysły, nastraja wiosennie i daje niezbędną pozytywną energię.
Zapraszam!
Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 porcji):
- 1 ogórek gruntowy obrany i pokrojony na 1cm półksiężyce
- 1 awokado
- 1 pomidor lub kilka koktajlowych
- 2-3 jaj ekologicznych ugotowanych na twardo
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 cebulka dymka przecięta na pół i pokrojona na paski
Winegret:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu lub cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki octu winnego/jabłkowego
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- łyżka posiekanej naci kolendry
- łyżeczka skórki startej z cytryny
Sposób przygotowania:
Winegret:
Miód wymieszaj z octem, dodaj oliwę, sok z cytryny dopraw solą i pieprzem i dodaj pozostałe składniki - dobrze wymieszaj i odstaw na jakiś czas.
Sałatka:
Awokado przekrój na pół i przekręć, usuń pestkę, obierz delikatnie ze skórki i pokrój na paski. Z pomidora usuń trzon łodyżki, pokrój na półksiężyce. Jajka obierz z łupinek i pokrój na ćwiartki. Liście sałaty porwij lub pokrój na średnie cząstki. Całość podziel na porcje. Na każdym talerzu wyłóż sałatę na niej ogórki, awokado, pomidory i jajko, posyp dymką i polej sosem.
Smacznego! Saha ftourkoum! Shahiya tayba!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz