Translate

piątek, 7 marca 2014

Sałatka z awokado i sosem vinaigrette/winegret




Dzisiejsza moja propozycja silnie wpływa na zmysły, nastraja wiosennie i daje niezbędną pozytywną energię.


Zapraszam!


Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 porcji):


  • 1 ogórek gruntowy obrany i pokrojony na 1cm półksiężyce
  • 1 awokado
  • 1 pomidor lub kilka koktajlowych
  • 2-3 jaj ekologicznych ugotowanych na twardo
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 cebulka dymka przecięta na pół i pokrojona na paski
Winegret:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu lub cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki octu winnego/jabłkowego
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka posiekanej naci kolendry
  • łyżeczka skórki startej z cytryny 


Sposób przygotowania:  


Winegret:

Miód wymieszaj z octem, dodaj oliwę, sok z cytryny dopraw solą i pieprzem i dodaj pozostałe składniki - dobrze wymieszaj i odstaw na jakiś czas.

Sałatka:

 
Awokado przekrój na pół i przekręć, usuń pestkę, obierz delikatnie ze skórki i pokrój na paski. Z pomidora usuń trzon łodyżki, pokrój na półksiężyce. Jajka obierz z łupinek i pokrój na ćwiartki. Liście sałaty porwij lub pokrój na średnie cząstki. Całość podziel na porcje. Na każdym talerzu wyłóż sałatę na niej ogórki, awokado, pomidory i jajko, posyp dymką i polej sosem.
  

 

Smacznego! Saha ftourkoum! Shahiya tayba!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...