Translate

sobota, 1 grudnia 2012

Arabskie ciasto pomarańczowo-miodowe





Aromatyczne, wilgotne, pulchne, delikatne i wyśmienite – czegóż więcej można spodziewać się po jednym cieście. Ciasta z pomarańczą jako składnikiem występowały w historii kulinarnej wszędzie tam, gdzie ów owoc dojrzewał w słońcu. Zadziwiająca jest mnogość wariacji na temat.

Arabskie ciasta pomarańczowe ujmują przede wszystkim aromatem, smakiem i prostotą wykonania. Wersja marokańska najczęściej zawiera dodatek mielonych migdałów natomiast dążąc do uzyskania bardziej wilgotnej, pulchnej konsystencji o zdecydowanie pomarańczowym smaku i aromacie lepiej dodać naturalnego jogurty z pominięciem migdałów.

Interesująca i warta wspomnienia jest także bliskowschodnia propozycja zawierająca wyłącznie przecier pomarańczowy, mielone migdały, jaja, cukier i proszek do pieczenia.    

Możesz zastosować dowolną foremkę: keksową, babkową.


Składniki jakich będziesz potrzebować :


  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. skrobi kukurydzianej
  • 1 kostka masła pokrojona na kawałki
  • 1/3 szkl. miody
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 2-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jaja
  • ½ szkl. jogurtu naturalnego połączonego z ¼ szkl. soku z pomarańczy
  • świeżo starta skórka z dwóch pomarańczy
  • ¼ łyżeczki kardamonu


Syrop:

  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu płynnego


Sposób przygotowania:

Masło wraz z cukrem zetrzyj na gładką masę. W oddzielnym naczyniu połącz jogurt z sokiem z pomarańczy oraz miód. W kolejnym naczyniu wymieszaj mąkę ze skrobią oraz proszek do pieczenia i sodę. Do masy maślanej dodaj masę jogurtową i skórkę z pomarańczy, wymieszaj dobrze mikserem do całkowitego połączenia się składników około 5 minut. Do uzyskanej mieszanki wsyp ćwierć mieszanki sypkiej, miksuj do uzyskania gładkiej masy następnie dodaj jedno jajko i znowu kolejną ćwierć mieszanki sypkiej a następnie kolejne jajko i tak na przemian. Całość miksuj około 5 minut. Ciasto przełóż do formy silikonowej lub innej wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz przez około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.  
Przygotuj syrop z wymienionych składników i polej nim jeszcze ciepłe ciasto.


Smacznego! Saha ftourkoum!

 

3 komentarze:

  1. Piękny ma kolorek, taki miodowy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe ciasto, pieknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor ma cudny! A jak musiało pachnieć, ach...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...