Translate

sobota, 1 grudnia 2012

Na arabskim weselnym stole




Tak wykwintnej, wymyślnej, kunsztownej  i wyrafinowanej sztuki dekorowania ciasteczek jak w Algierii nie ma nigdzie na świecie. Zarówno sztuka tradycyjna jak i nowoczesna przyprawia o zachwyt i dozę niedowierzania. Tematyka algierskiej sztuki cukierniczej składa się z dwóch równie ważnych aspektów, które równoważą się w produkcie finalnym i od początku wpływają na tryb pracy. Pierwszym aspektem jest wygląd produktu, misterne przygotowanie, przemyślana dekoracja w małym rozmiarze, co dodatkowo zwiększa nakład pracy i czyni wynik wartościowszym. W drugim aspekcie zawiera się istota smaku, aromatu, który występuje pod dziesiątkiem postaci. Reasumując, wykonana praca ma być piękna i pyszna zarazem. Zarzut ów istotnym jest w historii cukiernictwa w ogóle, gdyż częstym symptomem jest przerost formy nad treścią bądź treści nad formą: słodkości bywają fantazyjnie udekorowane natomiast brak im walorów smakowych lub walory smakowe przyćmiewa brak estetyki wykonania. Algierski cukiernik/"cukierniczka" :) kładzie nacisk na oba aspekty od początku do końca.

O algierskie słodkości się nie pyta, ich się po prostu smakuje, gdyż dopiero jedząc jesteśmy w stanie zrozumieć i docenić ich wartość. Pytanie: a co jest w środku? – może być dziwnie odebrane.

W kwestii kształtu i aromatu
Czasami bywa tak, że odpowiednim kształtom ciasteczek odpowiada właściwy smak i wykonanie. Kwestia ta powielana jest w kunszcie tradycyjnym, w którego ramach wyróżnianych jest kilkadziesiąt rodzajów ciastek tradycyjnych, którym przypisana jest konkretna nazwa, kształt, aromat, składniki, sposób przygotowania oraz okazja, której są przypisywane. W sztuce współczesnej jest większa dowolność, fantazja, kształt, kolorystyka, dekoracje nie muszą być przypisane do konkretnego smaku, składników czy nawet nazwy, istotna pozostaje jednak nadal okazja, na którą ciasta mają zostać wykonane.

Podział ze względu na sposób obróbki
 Zasadniczo wyróżnić można ciasta:


  •          pieczone,
  •          połowicznie pieczone
  •          smażone
  •          nie poddawane obróbce termicznej  
 
CIĄG DALSZY NASTĄPI…


Wskazany na zdjęciu przykład zalicza się do rodzaju ciastek połowicznie pieczonych.

 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...