Translate

środa, 28 listopada 2012

Makaron robiony w domu






Ktoś zapewne powie: czyż nie zakrawa o szaleństwo jeśliby robić ręcznie to, co z taką łatwością można kupić gotowe? Być może ale również może mieć to głęboki sens. Tradycja robienia makaronu w moim domu była bardzo głęboka, pamiętam jak dziadek wyrabiał makaron a on znowuż sztukę tą poznał za sprawą swojego ojca i tak dalej. Czynność ta daje dużą satysfakcję, pozwala dobrać właściwe składniki, odpowiednie proporcje, nadać dziełu pożądany kształt i przy tym wszystkim jest zdecydowanie tańszym rozwiązaniem. Mój syn uwielbia dania mączne, w trosce o jego prawidłowy rozwój staram się sięgać do podstaw, przygotowywać potrawy w taki sposób i z tych składników, które znam.



Składniki jakich będziesz potrzebować :


  • 1 szkl. mąki (plus mąka do podsypania)
  • 2 jaja (duże od kur przyzagrodowych)
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połącz, zagniataj cierpliwie do uzyskania jednolitej zwartej konsystencji. Przesyp stolnicę lub blat i rozwałkuj możliwie cieniutko ciasto (2 mm) próbując zachować kształt czworoboku. 

 
Pokrój na dowolnej długości paski, przesyp je grubo mąką i ułóż jedno na drugim, (jeśli chcesz uzyskać bardzo cieniutkie paski krój pojedynczo), krój nożem do pizzy lub takim jaki posiadasz. Uzyskane kształty przesypuj mąką unikając sklejania. Makaron możesz wysuszyć lub zastosować od razu wrzucając do wrzącej osolonej wody, czas gotowania zależy od grubości pasków – najlepiej kontroluj!


Smacznego! Saha ftourkoum!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...