Drzewa
figowe stanowiące skądinąd nieodłączny element arabskiego krajobrazu obradzają
w jedne z najsmaczniejszych owoców świata. Zarówno te zielone jaki i purpurowe nadają
się do spożywania na surowo tuż po zerwaniu ale także wyśmienicie smakują zapiekane skropione miodem czy sosem lub w
postaci konfitury czy kompotu. Drzewa figowe oraz ich owoce zajmują także szczególne
miejsce w tradycji islamskiej a jedna z sur Koranu nosi nazwę Drzewo figowe (التين).
Owoce figowców określane są jako owoce lecznicze, doskonałe dla ludzkiego ciała o licznych właściwościach jak chociażby niwelowanie nieprzyjemnego zapachu z ust.
Uwielbiam
figi zerwane prosto z drzewa i nie specjalnie przeszkadza mi lepki, biały sok,
który wypływa z ogonków drażniąc przy tym dłonie. Przy porannej kawie sodko i
beztrosko jest delektować się świeżym pieczywem posmarowanym masłem i konfiturą
figową natomiast ostatnio szczególnie przypadła mi do gustu wersja zapiekana z
sosem jogurtowo-miodowym.
Składniki jakich będziesz potrzebować (około 3 sztuki):
- 3 figi
- 2 łyżeczki miody płynnego
- ½ łyżeczki masła
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 2 szczypty cynamonu
- 5 kropel wody z kwiatu pomarańczy
Sposób
przygotowania:
W
małej miseczce wymieszaj jedną łyżeczkę miody z masłem i szczyptą cynamonu,
postaraj się całość dokładnie utrzeć aby nie pozostały żadne grudki masła.
Obmyj figi i każdą z nich natnij z góry po schemacie krzyża. Delikatnie rozchyl
cząstki i wlej do środka mieszankę miodu, masła i cynamonu. Przygotowane owoce
wyłóż na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego do
180 stopni piekarnika na średnią półkę i pozostaw na około pół godziny. Po
wyjęciu z piekarnika pozostaw do przestudzenia, w tym samym czasie wymieszaj
jogurt z łyżeczką miody, szczyptą cynamonu i kroplami wody z kwiatów
pomarańczy. Gotowe do podania figi udekoruj przygotowanym sosem.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Cudowne owoce!
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze tam,gdzie rosną i zrywane prosto z drzewa.
Twoje ubrane w doskonałe dodatki mówią,że warto tak je przygotować.