Translate

piątek, 12 października 2012

Zapiekane figi na arabskim stole - tin (التين)

Drzewa figowe stanowiące skądinąd nieodłączny element arabskiego krajobrazu obradzają w jedne z najsmaczniejszych owoców świata. Zarówno te zielone jaki i purpurowe nadają się do spożywania na surowo tuż po zerwaniu ale także wyśmienicie smakują zapiekane skropione miodem czy sosem lub w postaci konfitury czy kompotu. Drzewa figowe oraz ich owoce zajmują także szczególne miejsce w tradycji islamskiej a jedna z sur Koranu nosi nazwę Drzewo figowe (التين). Owoce figowców określane są jako owoce lecznicze, doskonałe dla ludzkiego ciała o licznych właściwościach jak chociażby niwelowanie nieprzyjemnego zapachu z ust. 

Uwielbiam figi zerwane prosto z drzewa i nie specjalnie przeszkadza mi lepki, biały sok, który wypływa z ogonków drażniąc przy tym dłonie. Przy porannej kawie sodko i beztrosko jest delektować się świeżym pieczywem posmarowanym masłem i konfiturą figową natomiast ostatnio szczególnie przypadła mi do gustu wersja zapiekana z sosem jogurtowo-miodowym.


Składniki jakich będziesz potrzebować (około 3 sztuki):

  •           3 figi
  •       2 łyżeczki miody płynnego
  •       ½ łyżeczki masła 
  •       1 łyżeczka jogurtu naturalnego 
  •       2 szczypty cynamonu
  •       5 kropel wody z kwiatu pomarańczy

Sposób przygotowania: 

W małej miseczce wymieszaj jedną łyżeczkę miody z masłem i szczyptą cynamonu, postaraj się całość dokładnie utrzeć aby nie pozostały żadne grudki masła. Obmyj figi i każdą z nich natnij z góry po schemacie krzyża. Delikatnie rozchyl cząstki i wlej do środka mieszankę miodu, masła i cynamonu. Przygotowane owoce wyłóż na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na średnią półkę i pozostaw na około pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do przestudzenia, w tym samym czasie wymieszaj jogurt z łyżeczką miody, szczyptą cynamonu i kroplami wody z kwiatów pomarańczy. Gotowe do podania figi udekoruj przygotowanym sosem.
 
Smacznego! Saha ftourkoum! 

1 komentarz:

  1. Cudowne owoce!
    Najpyszniejsze tam,gdzie rosną i zrywane prosto z drzewa.
    Twoje ubrane w doskonałe dodatki mówią,że warto tak je przygotować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...