Kuchnia Maghrebu jest po prostu olśniewająca … mówię to w pełni
świadomości i pokuszę się o jeszcze bardziej zuchwałe stwierdzenie, iż wraz z
dalekowschodnią stanowi źródło najpełniejszych doznań smakowych. Uwielbiam
przyprawy, ich zapach, smak, gęstość, niezbędność. Cenię wkład pracy, spokój i
brak licytowania się z czasem – byle szybciej, byle łatwiej, byle bez
problemu!!! – kuchnia, gotowanie to ma być wyzwanie, pasja, zadanie i problem,
któremu chcemy podołać – byle się najeść! – do tego nie trzeba gotowania.
Kuchnia Maghrebu… tak wiele refleksji atakuje mnie, że trudno ująć jednym
trafnym zdaniem. Uwielbiam oliwki, ich obecność w tadżinach, daniach
gotowanych. Czyż nie jest zachęcająca mnogość i różnorodność ich sprzedawana na
arabskich bazarach i bezustanne poczucie braku w Polsce.
Wczoraj postanowiłam przywołać ten smak gotując tadżin
z kurczaka, marchwi, selera naciowego z powodu deficytu karczochów hiszpańskich
(coś znakomitego!!!) i czarnych oliwek.
Składniki jakich będziesz potrzebować
(porcja na około 3 osoby):
·
jeden 2 kg
kurczak podzielony na około 8 części
·
szczypta szafranu
·
1 łyżka
sproszkowanego imbiru
·
1 łyżka słodkiej
papryki
·
¼ szkl. oliwy
·
¼ szkl.oleju
·
1 drobno
posiekana cebula
·
1 kg marchwi
pokrojonej w słupki
·
½ litra wody
·
garść czarnych
oliwek
·
3 łodyżki
selera naciowego pokrojone i wymoczone w wodzie z sokiem z cytryny
·
½ cytryny
·
1 łyżka drobno
posiekanej naci pietruszki
·
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W małej
miseczce wymieszaj przyprawy z oliwą i olejem. W połowie mieszanki obtocz
części kurczaka i odstaw do lodówki na 24 h (minimum 3h). Obsmaż cebulę i wyłóż
nią dno naczynia do tadżin do gotowania lub szybkowaru. Wyłóż porcje kurczaka
na cebulę i polej całość resztą marynaty. Wyłóż marchew, seler i oliwki, zalej
wodą. Gotuj przez 30/45 minut na średnim ogniu aż kurczak wystarczająco
zmięknie – charakterystyką tadżinu jest to, że mięso po wyjęciu ma się
rozpływać w ustach. Udekoruj pietruszką i skropl delikatnie sokiem z cytryny.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Smacznego! Saha ftourkoum!
Wow, 2 kurczaki dla 3 osób? Pysznie i bogato! Dla mnie to porcja na 6 - 8 osób.
OdpowiedzUsuńJeden kurczak o wadze około 2 kg :)
OdpowiedzUsuń