Warzywa
strączkowe z jakże praktycznych względów stanowiły i nadal stanowią nieodłączny
składnik arabskiej kultury kulinarnej. Surowość klimatu, w jakim przyszło
egzystować plemionom nomadycznym objawiająca się bezustanną obecnością wysokich
temperatur przy permanentnym deficycie wody zmuszała do bardzo pragmatycznego
podejścia w kwestii diety i przygotowywania potraw. Jedzenie musiało być przede
wszystkim łatwe w transporcie i nie mogło się psuć. Rośliny strączkowe to także
jeden z podstawowych składników arabskich zup, do najpopularniejszych zaliczana
jest soczewica i ciecierzyca ale także stosunkowo często podawana jest zupa z
fasoli.
W
dzieciństwie nie darzyłam sympatią - a także zaufaniem - potraw na bazie suszonej
fasoli. Smak zupy przypominał mi mizerność potraw kuchni zbiorowego żywienia
najniższych lotów z racji tego, iż tam królowała. Z czasem, to się jednak
zmieniło tak ja upodobania żywieniowe zmieniają się z upływem lat.
Przygotowywana w krajach arabskich fasolowa jest mniej wzdymająca, gdyż w
procesie obróbki termicznej pozbawiana jest skóry, w rzeczy samej źródła tejże
trapiącej przypadłości. Jeśli zatem posiadasz paczuszkę białej fasoli i nie
masz pomysłu na nią, pozwól że zaproponuję taki:
Składniki
jakich będziesz potrzebować (dla około 4 osób):
- około 250-300 gramów suchej fasoli
- 6 rozgniecionych ząbków czosnku
- 1,5 litra bulionu
- 2 duże pomidory starte na dużych oczkach tarki
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki jogurtu
- sok z połówki limonki
- 1 łyżka chili
- szczypta kuminu
- szczypta słodkiej papryki
- poszatkowana nać kolendry
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Fasolę
zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia do bulionu włóż
fasolę, czosnek i gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu. Odcedź ziarna
fasoli, pozostaw do ostygnięcia i zdejmij z nich skórę. Przełóż na nowo do garnka
i gotuj przez kolejne 30 minut. Zdejmij z ognia, dodaj chili i całość zmiksuj na jednolity
krem za pomocą blendera. Dodaj sok z limonki. Każdą porcję udekoruj szczyptą
słodkiej papryki, kuminu, odrobiną jogurtu, oliwy oraz naci kolendry.
Smacznego!
Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz