Translate

środa, 17 października 2012

Krem z fasoli po arabsku

Warzywa strączkowe z jakże praktycznych względów stanowiły i nadal stanowią nieodłączny składnik arabskiej kultury kulinarnej. Surowość klimatu, w jakim przyszło egzystować plemionom nomadycznym objawiająca się bezustanną obecnością wysokich temperatur przy permanentnym deficycie wody zmuszała do bardzo pragmatycznego podejścia w kwestii diety i przygotowywania potraw. Jedzenie musiało być przede wszystkim łatwe w transporcie i nie mogło się psuć. Rośliny strączkowe to także jeden z podstawowych składników arabskich zup, do najpopularniejszych zaliczana jest soczewica i ciecierzyca ale także stosunkowo często podawana jest zupa z fasoli. 

W dzieciństwie nie darzyłam sympatią - a także zaufaniem - potraw na bazie suszonej fasoli. Smak zupy przypominał mi mizerność potraw kuchni zbiorowego żywienia najniższych lotów z racji tego, iż tam królowała. Z czasem, to się jednak zmieniło tak ja upodobania żywieniowe zmieniają się z upływem lat. Przygotowywana w krajach arabskich fasolowa jest mniej wzdymająca, gdyż w procesie obróbki termicznej pozbawiana jest skóry, w rzeczy samej źródła tejże trapiącej przypadłości. Jeśli zatem posiadasz paczuszkę białej fasoli i nie masz pomysłu na nią, pozwól że zaproponuję taki:



Składniki jakich będziesz potrzebować (dla około 4 osób):

  •         około 250-300 gramów suchej fasoli
  •       6 rozgniecionych ząbków czosnku
  •     1,5 litra bulionu
  •       2 duże pomidory starte na dużych oczkach tarki
  •       4 łyżki oliwy
  •     4 łyżki jogurtu
  •     sok z połówki limonki
  •     1 łyżka chili
  •     szczypta kuminu
  •     szczypta słodkiej papryki 
  •       poszatkowana nać kolendry
  •     pieprz i sól

Sposób przygotowania: 


Fasolę zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia do bulionu włóż fasolę, czosnek i gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu. Odcedź ziarna fasoli, pozostaw do ostygnięcia i zdejmij z nich skórę. Przełóż na nowo do garnka i gotuj przez kolejne 30 minut. Zdejmij z ognia, dodaj chili i całość zmiksuj na jednolity krem za pomocą blendera. Dodaj sok z limonki. Każdą porcję udekoruj szczyptą słodkiej papryki, kuminu, odrobiną jogurtu, oliwy oraz naci kolendry.
 
 
Smacznego! Saha ftourkoum! 

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...