Translate

wtorek, 7 sierpnia 2012

Syrop przepis uniwersalny



Przepis ten jest niezwykle prosty i zawsze skuteczny. Wykorzystać go można zarówno w przypadku dań kuchni arabskiej ale także w każdej innej kuchni – świetnie nadaje się do polewania naleśników czy pancakes.




Składniki jakich będziesz potrzebować:

·    1 szkl. wody
·    1,25 szkl. cukru
·    ¼ łyżeczki kardamonu
·    1 łyżeczka soku z limonki


Sposób przygotowania:


Do szerokiego rondla wlej wodę. Zacznij podgrzewanie na średniej temperaturze, dodaj cukier i cały czas mieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Dołóż kardamon, a gdy syrop uzyska temperaturę około 95 stopni (nie może wrzeć) zmniejsz do minimum ciepło podgrzewania. Pozwól, aby całość dusiła się przez około 20 min. Na koniec dodaj sok z limonki, który uniemożliwi krystalizację cukru.


Smacznego! Saha ftourkoum!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...