Przepis ten jest niezwykle prosty i zawsze skuteczny. Wykorzystać go można zarówno w przypadku dań kuchni arabskiej ale także w każdej innej kuchni – świetnie nadaje się do polewania naleśników czy pancakes.
Składniki jakich będziesz potrzebować:
· 1 szkl. wody
· 1,25 szkl. cukru
· ¼ łyżeczki kardamonu
· 1 łyżeczka soku z limonki
Sposób przygotowania:
Do szerokiego rondla wlej wodę. Zacznij podgrzewanie na średniej temperaturze, dodaj cukier i cały czas mieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Dołóż kardamon, a gdy syrop uzyska temperaturę około 95 stopni (nie może wrzeć) zmniejsz do minimum ciepło podgrzewania. Pozwól, aby całość dusiła się przez około 20 min. Na koniec dodaj sok z limonki, który uniemożliwi krystalizację cukru.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Podoba mi się, limonka musi nadawać fajny smak :)
OdpowiedzUsuń