Balah al-sham to kolejne ciasteczka popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej zaliczane do kategorii smażonych na głębokim oleju. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i soczyste od środka. Smakoszom kuchni hiszpańskiej mogą delikatnie przypominać ciasteczka churros.
Tradycyjnie słodkości te serwuje się w trakcie miesiąca postu Ramadan oraz podczas święta Eid al-Fitr, kiedy to poszczególne rodziny przygotowują słodkie rozmaitości, aby dzielić się nimi z bliskimi, sąsiadami i potrzebującymi.
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. pszennej mąki
- około 8 dkg miękkiego masła (troszkę mniej niż pół kostki)
- 5 dużych jaj
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- garść pokruszonych pistacji
- olej do smażenia
Syrop:
· 1 szkl. wody
· 1,25 szkl. cukru
· ¼ łyżeczki kardamonu
· 1 łyżeczka soku z limonki
Sposób przygotowania:
W średniej wielkości rondlu rozpuść masło, dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę podgrzewania do minimum, dodaj mąkę i cukier waniliowy. Mieszaj całość intensywnie drewnianą szpatułką do uzyskania zwartej kuli ciasta. Przełóż całość do czystej miski i odstaw do wystygnięcia przez około 15 min. Dodawaj do ciasta pojedynczo jaja mieszając całość po każdym z nich. Gotowe ciasto przełóż do wyciskacza do ciastek z końcówką w kształcie gwiazdy (ciasto można również wykładać łyżeczką choć oczywiście kształt nie będzie ani tak regularny ani efektowny :).
W tym samym czasie do szerokiego rondla wlej wodę. Zacznij podgrzewanie na średniej temperaturze, dodaj cukier i cały czas mieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Dołóż kardamon, a gdy syrop uzyska temperaturę około 95 stopni (nie może wrzeć) zmniejsz do minimum ciepło podgrzewania. Pozwól, aby całość dusiła się przez około 20 min. Na koniec dodaj sok z limonki, który uniemożliwi krystalizację cukru.
Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej dobrze olej. Wyciskaj partie ciasta o dowolnej długości i odcinaj pojedyncze ciastka nożyczkami. Smaż z każdej strony około 3 min. do uzyskania złotego koloru. Wyjęte z oleju ciastka przełóż na chłonny ręcznik (osobiście proponuję bardzo dobrej jakości ręczniki kuchenne ze sklepu Lidl), następnie umieść ciasteczka w gotującym się syropie na około 2-3 min. Całość udekoruj pistacjami.
O jaaaaa, ale mi narobiłaś apetytu, Łobuzie! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Kusisz, oj kusisz ;)
OdpowiedzUsuńW Iranie tez cos takiego sie je, ale sa one troche mniejsze, jakby bardziej okragle. Jak dla mnie to troche za slodkie :), ale jedno bym porwala.
OdpowiedzUsuń