Translate

piątek, 6 lipca 2012

Marokańska sałatka z ryżem i tuńczykiem

Ta popularna w Maroku i zachodniej części Algierii sałatka z ryżu i tuńczyka pasuje do prawie każdego obiadu czy kolacji. Można ją także modyfikować, próbując różnych warzyw do koloru i faktury stosując na przemian kolorową paprykę lub gotowany groszek czy kukurydzę dekorując pomidorami, oliwkami.

Marokańczycy serwują tą sałatkę także z lekkim winegretem, ale najczęściej podawana jest z majonezem.

Na weselach, uroczystościach sałatka ta podawana jest jako część tradycyjnego marokańskiego Plate Salade.






Składniki jakich będziesz potrzebować:
  • 1 szklanka niegotowanego białego ryż długoziarnistego
  • 1/4 do 1/2 szkl. drobno posiekanej kolorowej papryki (lub kukurydzy, zielonego groszku)
  • 1/4 do 1/2 szklanki tuńczyka z oleju lub sosu własnego (należy uprzednio odcedzić)
  • 4 łyżki oliwy extra vergine Monini Classico
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  •  garść czarnych oliwek drylowanych pokrojonych na talarki
  • garść pokrojonego w kostkę pomidora bez gniazd


Sposób przygotowania: 

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. (Zgodnie z ogólną zasadą, jeden kubek ryżu należy wypłukać pod bieżącą wodą, następnie przesmażyć  ziarna na odrobinie masła lub oliwy, zalać 2 szkl. wody, doprowadzić do wrzenia następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem do 15 min. aż woda zostanie wchłonięta.) Ugotowany ryż przełóż do zimnego naczynia i pozwól, aby całkowicie ostygł. 

Umieść schłodzony ryż w dużej misce z tuńczykiem i warzywami. W małej misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i dodać go do ryżu. Delikatnie wymieszać ale tak aby wymieszać wszystko dobrze. Należy schłodzić sałatkę na około dwie godziny przed podaniem.


Smacznego! Saha ftourkoum! 

1 komentarz:

  1. Fantastyczny blog, super przepisy! Tak się cieszę, że go odkryłam :)) Masz we mnie stałego gościa od dzisiaj :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...