Ta popularna w Maroku i zachodniej części Algierii sałatka z ryżu i tuńczyka pasuje do prawie każdego obiadu czy kolacji. Można ją także modyfikować, próbując różnych warzyw do koloru i faktury stosując na przemian kolorową paprykę lub gotowany groszek czy kukurydzę dekorując pomidorami, oliwkami.
Marokańczycy serwują tą sałatkę także z lekkim winegretem, ale najczęściej podawana jest z majonezem.
Na weselach, uroczystościach sałatka ta podawana jest jako część tradycyjnego marokańskiego Plate Salade.
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 1 szklanka niegotowanego białego ryż długoziarnistego
- 1/4 do 1/2 szkl. drobno posiekanej kolorowej papryki (lub kukurydzy, zielonego groszku)
- 1/4 do 1/2 szklanki tuńczyka z oleju lub sosu własnego (należy uprzednio odcedzić)
- 4 łyżki oliwy extra vergine Monini Classico
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- garść czarnych oliwek drylowanych pokrojonych na talarki
- garść pokrojonego w kostkę pomidora bez gniazd
Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. (Zgodnie z ogólną zasadą, jeden kubek ryżu należy wypłukać pod bieżącą wodą, następnie przesmażyć ziarna na odrobinie masła lub oliwy, zalać 2 szkl. wody, doprowadzić do wrzenia następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem do 15 min. aż woda zostanie wchłonięta.) Ugotowany ryż przełóż do zimnego naczynia i pozwól, aby całkowicie ostygł.
Umieść schłodzony ryż w dużej misce z tuńczykiem i warzywami. W małej misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i dodać go do ryżu. Delikatnie wymieszać ale tak aby wymieszać wszystko dobrze. Należy schłodzić sałatkę na około dwie godziny przed podaniem.
Fantastyczny blog, super przepisy! Tak się cieszę, że go odkryłam :)) Masz we mnie stałego gościa od dzisiaj :))
OdpowiedzUsuń