Translate

czwartek, 5 lipca 2012

Fattusz sałatka najlepsza

Fattusz (فتوش) to mówiąc najprościej lewantyńska sałatka z opiekanego chleba orientalnego połączonego z warzywami, skropiona aromatycznym sosem. Fattusz należy do rodziny dań znanych jako fattat (liczba mnoga) lub Fatta, które są wykonywane na Bliskim Wschodzie przez arabskich kucharzy przy wykorzystaniu pieczywa. Do wykonania fattusz, kucharze używali produkty sezonowe, mieszając różne warzywa i zioła wedle smaku, natomiast wykorzystane chlebki Pita było zwyczajnie metodą zagospodarowania czerstwego pieczywa. Warzywa są cięte na stosunkowo duże kawałki w porównaniu do tabbouleh, która wymaga drobno posiekanych składników. 


Składniki jakich będziesz potrzebować:
  • 2 duże chleby pita
  • 2 łyżki oliwy extra vergine Monini Classico
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 2 ogórki pokrojone na plasterki
  • 4 podłużne pomidory pokrojone na ćwiartki
  • czerwona papryka drobno pokrojona
  • 6 dymek drobno pokrojonych
  •  2 łyżki drobno pokrojonej naci pietruszki
  • 1 łyżka drobno pokrojonej świeżej mięty
Sos
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szkl. oliwy extra vergine Monini
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu


Sposób przygotowania: 

Wszystkie składniki na sos umieść w słoiku, zakręć i potrząsając energicznie wymieszaj.

Chleb posmaruj z obu stron czosnkiem wymieszanym z oliwą, ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz przez 15 min. w średnio nagrzanym piekarniku. Po ostygnięciu porwij na kawałki wielkości kęsa. Składniki warzywne i zioła wymieszaj w misce, tuż przed podaniem dodaj pieczywo i całość skrop przygotowanym sosem. 


Smacznego! Saha ftourkoum! 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...