Dziś ciąg dalszy inspiracji bobem. Ful mudammas (فول مدمس) to wręcz narodowa potrawa zjadany o dowolnej porze dnia i przez każdego Egipcjanina, niezależnie od statusu. Gdyby zapytać mieszkańca jakiegokolwiek innego kraju arabskiego o ulubioną potrawę Egipcjan bez refleksji usłyszymy - ful! To także historyczna potrawa, znana już za czasów faraonów i przez nich podobno ulubiona. Mówiąc pokrótce, jest to wolno i krótko duszony bób zalany dobrej jakości oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i przyprawiony ostrymi przyprawami, sokiem cytrynowym i czosnkiem. Jednakowoż ful mudammas znany jest jako przystawka w większości krajów arabskich.
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 0,5 kg bobu
- garść świeżej naci pietruszki drobno posiekanej
- 2-3 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka kuminu
- cytryna
- 1/2 szkl. drobno posiekanych pomidorów bez gniazd
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/4 szkl. oliwy extra vergine Monini Classico
Sposób przygotowania:
Ugotuj w garnku z osoloną wodą bób (krótko, aby ziarna nie zaczęły się rozpadać), przelej do dużej miski. Dodaj czosnek z sokiem z cytryny, sól - dokładnie połącz z fasolą. Na małej patelni upraż przyprawy, aby wydzieliły bardziej intensywny aromat. Do bobu dodaj uprażone przyprawy, wymieszaj, na szczyt połóż posiekane pomidory, nać pietruszki i całość zalej oliwą. Doskonale nadaje się z: kruchym chlebkiem lub z khobzun.
podoba mi sie, szkoda że turystow w hotelach nie częstują takimi dobrociami.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ful i przygotowuję go w różnych wersjach. Podoba mi się, że u Ciebie ziarna są w całości, najczęściej są w połowie rozgniecione, co zbytnio mi nie odpowiada.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna