Translate

czwartek, 5 kwietnia 2012

Królestwo krewetek

W wiekach średnich muzułmanie rozkochani byli w darach wód. Ówcześnie poławiano tak wiele ryb, iż w ramach rybackiej profesji wyłoniły się specjalizacje co do poławianego i sprzedawanego gatunku. Tałłan poławiali tuńczyki, bunni sprzedawali marynowane karpie zaś qadrusi specjalizowali się w pozyskiwaniu strzępieli. Arabski kronikarz z Bagdadu Abdu al-Latif (przełom XII-XIII w.) zapisał, że ryby przyrządzano na liczne sposoby podobnie jak mięso. Znana z tego okresu potrawa, której przepis zachował się do czasów obecnych, to Samak Miszłi min al-Iksandriya  (ryba pieczona z Aleksandrii). U wybrzeży syryjsko-palestyńskich poławiało się ostrygi (dziś rejon ten ubogi jest w ryby). Natomiast dla odmiany beduini zamieszkujący oddalone od wód tereny dość pogardliwie spoglądają na dania rybne. 
Dziś niechaj zakrólują krewetki!


Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 os.):
  • 500g krewetek royal w pancerzu
  • 1 papryka pokrojona w paski
  • 1 duży pomidor pokrojony w talarki
  • garść posiekanej naci pietruszki
  • 1/2 szkl. oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 cytryny
  • 1 szkl. ryżu  do risotto
  • 2 łyżki oliwy
 
Sposób przygotowania: 
Na patelni (nieprzywierającej) rozgrzej olej i posól go szczyptą soli, gdy będzie gorący smaż krewetki do uzyskania charakterystycznej łososiowo-czerwonawej barwy. Zdejmij z patelni i wyłóż na papierowy ręcznik. Na dno dużego płaskiego rondla wyłóż 1/3 krewetek, połowę pokrojonej w paski papryki i pomidora. Całość zasyp ryżem, solą i dodaj  szklankę wody, gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, nie mieszaj. Gdy woda wchłonie się i wyparuje dodaj kolejną szklankę i gotuj aż wodę wchłonie ryż. Posmakuj czy ziarna są dość miękkie, jeśli nie czynność powtórz ale nie przekraczaj czasu 15-20 min. gotowania (ryż nie ma być zupełnie miękki i nawet ma się odrobinę od dołu przypalić). W tym samym czasie na osobnej patelni obsmaż na oliwie pozostałą paprykę. Gdy potrawa dojdzie połóż na jej wierzch resztę papryki i na to pozostałe krewetki, udekoruj nacią pietruszki. Podawaj z ćwiartkami cytryny przekrojonej wzdłuż. 
Smacznego! Saha ftourkoum!


  

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy i pouczajacy wpis. No i przepis fantastyczny - jako milosniczka krewetek chetnie bym zjadla cos takiego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wielką rozkoszą spróbuję na specjalnej kolacji rocznicowej. Przygotuję mojemu ślubnemu Szczęściu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...