Translate

czwartek, 22 marca 2012

Gotowane ciasto limonkowe



Obudzona świeżym powiewem wiosny, czując jej przejawy wszem i wobec zaplanowałam ugotować limonkowe ciasto. Skoro świt - godzina 6:00 - dzieląc intencje na dwa po trosze ciasto warzyłam, po trosze owsiankę ze świeżym bananem ukręciłam.
Zdaję zatem relację z tych dokonań i nadal zielono mi! 


Składniki jakich będziesz potrzebować:
  • 1 kostka masła i jeszcze 50g (łącznie 250g)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • łącznie 1 szkl. mąki ziemniaczanej połączona z budyniem śmietankowym
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 5 jaj
  • skórka z 2 limonek
  • sok z dwóch limonek
Lukier i dekoracja:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 5-6 łyżek soku z limonki
  • szczypta zielonego barwnika do ciast w proszku
  • łyżeczka pokruszonych płatków migdałowych
Sposób przygotowania: 


Wymieszaj obie mąki (+ budyń) razem z proszkiem do pieczenia. Ucieramy masło z cukrem do uzyskania jednolitej kremowej masy. Stopniowo dodajemy po jednym całym jajku i po łyżce wymieszanej mąki. Mieszamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Dodajemy skórkę limonki i sok z limonki. Przygotowane ciasto wlewamy do specjalnej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej semoliną. Szczelnie zamykamy formę i wstawiamy do garnka wypełnionego gotującą się wodą tak, aby woda sięgała trochę wyżej niż do połowy formy. Babkę gotujemy przez ok. 1 godzinę i 15 minut.Po wystawieniu z garnka odstawiamy zamkniętą formę na 10 min. 

Lukier:

Mieszamy cukier puder w misce z sokiem limonkowym, gdy uzyskamy jednolitą konsystencję barwimy lukier zielonym barwnikiem - należy pamiętać o dodaniu dosłownie malutkiej szczypty, gdyż proszek silnie zabarwi lukier. Na wystudzone ciasto powoli nakładamy lukier zaczynając od góry, rozsmarowujemy nożem, tak aby pokryć dość równomiernie ciasto - można pozostawić zacieki co bardzo podoba się dzieciom. Górę ciasta udekoruj migdałami, gdy lukier jest jeszcze lepki.


Smacznego! Saha ftourkoum!

8 komentarzy:

  1. Swietnie wyglada i jest bardzo niebanalne. A forme masz fantastyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna! Wspaniała! Nie mam formy, nie będę miała takiej baby...;(

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ładnie się prezentuje, super jest takie wysokie!

    OdpowiedzUsuń
  4. takie wysokie, słodka pachnąca wieża :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jest takie ładne w tym swoim kształcie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ciekawa smaku takiej gotowanej babki..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...