Obudzona świeżym powiewem wiosny, czując jej przejawy wszem i wobec zaplanowałam ugotować limonkowe ciasto. Skoro świt - godzina 6:00 - dzieląc intencje na dwa po trosze ciasto warzyłam, po trosze owsiankę ze świeżym bananem ukręciłam.
Zdaję zatem relację z tych dokonań i nadal zielono mi!
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 1 kostka masła i jeszcze 50g (łącznie 250g)
- 1 szkl. mąki pszennej
- łącznie 1 szkl. mąki ziemniaczanej połączona z budyniem śmietankowym
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru trzcinowego
- 5 jaj
- skórka z 2 limonek
- sok z dwóch limonek
- 1 szkl. cukru pudru
- 5-6 łyżek soku z limonki
- szczypta zielonego barwnika do ciast w proszku
- łyżeczka pokruszonych płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Wymieszaj obie mąki (+ budyń) razem z proszkiem do pieczenia. Ucieramy masło z cukrem do uzyskania jednolitej kremowej masy. Stopniowo dodajemy po jednym całym jajku i po łyżce wymieszanej mąki. Mieszamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Dodajemy skórkę limonki i sok z limonki. Przygotowane ciasto wlewamy do specjalnej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej semoliną. Szczelnie zamykamy formę i wstawiamy do garnka wypełnionego gotującą się wodą tak, aby woda sięgała trochę wyżej niż do połowy formy. Babkę gotujemy przez ok. 1 godzinę i 15 minut.Po wystawieniu z garnka odstawiamy zamkniętą formę na 10 min.
Lukier:
Mieszamy cukier puder w misce z sokiem limonkowym, gdy uzyskamy jednolitą konsystencję barwimy lukier zielonym barwnikiem - należy pamiętać o dodaniu dosłownie malutkiej szczypty, gdyż proszek silnie zabarwi lukier. Na wystudzone ciasto powoli nakładamy lukier zaczynając od góry, rozsmarowujemy nożem, tak aby pokryć dość równomiernie ciasto - można pozostawić zacieki co bardzo podoba się dzieciom. Górę ciasta udekoruj migdałami, gdy lukier jest jeszcze lepki.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Swietnie wyglada i jest bardzo niebanalne. A forme masz fantastyczna :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna! Wspaniała! Nie mam formy, nie będę miała takiej baby...;(
OdpowiedzUsuńale ładnie się prezentuje, super jest takie wysokie!
OdpowiedzUsuńale fajne! super.
OdpowiedzUsuńtakie wysokie, słodka pachnąca wieża :)
OdpowiedzUsuńjest takie ładne w tym swoim kształcie!:-)
OdpowiedzUsuńjakie duże!
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku takiej gotowanej babki..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuń