Kibbi to specjalność kuchni lewantyńskiej znana niemal we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu, rozprzestrzeniła się także do krajów Ameryki Łacińskiej za sprawą syryjskiej i libańskiej diaspory z początku XX wieku. Najczęściej spotykana w postaci ostro zakończonych "torped" mieszanka kaszy bulgur, mielonej jagnięciny doskonale komponuje się z typowo arabskimi dipami jak hommus czy baba ghanoush.
Składniki jakich będziesz potrzebować (16 szt.):
- 1 szkl. kaszy bulgur
- 600 g mielonej jagnięciny/cielęciny/koziny
- 1 cebula starta
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka wody
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 mała drobno posiekana cebula
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 100 g mielonej jagnięciny/cielęciny/koziny
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego oregano
- 1 łyżka świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Wsyp kaszę bulgur do miseczki, zalej zimną wodą i odstaw na 30 min. Odcedź kaszę i wypłucz co najmniej 6 razy w zimnej wodzie i ponownie odcedź. Połącz ze sobą wszystkie składniki pozostawiając wyłącznie te na farsz oraz olej do smażenia.
Nadzienie:
Rozgrzej oliwę na patelni, smaż na niej cebulę aż zmięknie. Dodaj migdały i orzeszki, podgrzewaj cały czas mieszając aż się zarumienią. Dodaj mięso, ziele angielskie i oregano. smaż tak długo aż mięso pięknie zbrązowieje. Na końcu dodaj miętę.
Z masy mięso-kasza uformuj w wilgotnych lub posmarowanych tłuszczem dłoniach kulki biorąc na każdą z nich około 1/4 szklanki. Kciukiem na środku zrób wgłębienie i nałóż po czubatej łyżeczce nadzienia następnie delikatnie zaklej miejsce faszerowania. Spłaszcz kulki nadając im owalny, torpedowy kształt. Smaż kibbi partiami na dobrze rozgrzanym oleju aż przyrumienią się ze wszystkich stron i następnie zmniejsz ognień do wolnego, aby mięso przepiekło się a potrawa nie spaliła. Przed podaniem odsącz każdą kulkę na papierze.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Ale mi się podoba to jedzonko!:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie i pięknie! Wspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie :) Jesli chcesz dodac je do akcji, prosze jeszcze o umieszczenie bannera w poscie.
OdpowiedzUsuńwspaniałe, dokładnie w moim guście :) uwielbiam kasze, ale nie robiłam niczego z jagnięciną :)
OdpowiedzUsuńJa cię! Odlotowe. Wygląda genialnie i jeszcze do tego, sądząc po składnikach, tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuń