Translate

niedziela, 15 kwietnia 2012

Kibbi كبة


Kibbi to specjalność kuchni lewantyńskiej znana niemal we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu, rozprzestrzeniła się także do krajów Ameryki Łacińskiej za sprawą syryjskiej i libańskiej diaspory z początku XX wieku. Najczęściej spotykana w postaci ostro zakończonych "torped" mieszanka kaszy bulgur, mielonej jagnięciny doskonale komponuje się z typowo arabskimi dipami jak hommus czy baba ghanoush.  



 Składniki jakich będziesz potrzebować (16 szt.):
  • 1 szkl. kaszy bulgur
  • 600 g mielonej jagnięciny/cielęciny/koziny
  • 1 cebula starta
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka wody
  • olej do smażenia
Nadzienie:
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 100 g mielonej jagnięciny/cielęciny/koziny
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego oregano
  • 1 łyżka świeżej mięty


Sposób przygotowania: 
 
Wsyp kaszę bulgur do miseczki, zalej zimną wodą i odstaw na 30 min. Odcedź kaszę i wypłucz co najmniej 6 razy w zimnej wodzie i ponownie odcedź. Połącz ze sobą wszystkie składniki pozostawiając wyłącznie te na farsz oraz olej do smażenia. 
 
Nadzienie:
Rozgrzej oliwę na patelni, smaż na niej cebulę aż zmięknie. Dodaj migdały i orzeszki, podgrzewaj cały czas mieszając aż się zarumienią. Dodaj mięso, ziele angielskie i oregano. smaż tak długo aż mięso pięknie zbrązowieje. Na końcu dodaj miętę.  
 
Z masy mięso-kasza uformuj w wilgotnych lub posmarowanych tłuszczem dłoniach kulki biorąc na każdą z nich około 1/4 szklanki. Kciukiem na środku zrób wgłębienie i nałóż po czubatej łyżeczce nadzienia następnie delikatnie zaklej miejsce faszerowania. Spłaszcz kulki nadając im owalny, torpedowy kształt. Smaż kibbi partiami na dobrze rozgrzanym oleju aż przyrumienią się ze wszystkich stron i następnie zmniejsz ognień do wolnego, aby mięso przepiekło się a potrawa nie spaliła. Przed podaniem odsącz każdą kulkę na papierze. 
 
 
Smacznego! Saha ftourkoum!
 
 


5 komentarzy:

  1. Ale pysznie i pięknie! Wspaniałe danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne danie :) Jesli chcesz dodac je do akcji, prosze jeszcze o umieszczenie bannera w poscie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe, dokładnie w moim guście :) uwielbiam kasze, ale nie robiłam niczego z jagnięciną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja cię! Odlotowe. Wygląda genialnie i jeszcze do tego, sądząc po składnikach, tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...