Zupa pomidorowa lecz nie ta sama, którą znamy z dzieciństwa ;). Dodatek soczewicy wzbogaca tę potrawę o dawkę żelaza, białko lecz zawartość kwasów w pomidorach wydłuża czas jej gotowania.
W wielu kuchniach starożytnego świata soczewica nie była zbytnio doceniana. W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej soczewica stanowiła bazę potraw ludzi ubogich dlatego też nie cieszyła się szacunkiem. W kuchni żydowskiej natomiast wraz z pszenicą stanowiła danie pokutne. W Polsce niegdyś używana jako roślina pastewna na długo została zapomniana. Dziś jest jedną z ulubienic wegetarian, gdyż z powodzeniem zastępuje mięso. Zawiera dużo białka. Dlatego soczewicę poleca się nie tylko osobom niejedzącym mięsa, ale także sportowcom i pracownikom fizycznym oraz przede wszystkim dzieciom. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny dlatego warto wzbogacać o nią dietę podczas odchudzania.
Kuchnia arabska bogata jest w liczne potrawy zawierające soczewicę, co warto podkreślać!!!
Składniki jakich będziesz potrzebować (dla około 4 os.):
- 1 łyżka oliwy
- 2 posiekane cebule
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki sambal oelek/harrisy
- 1/4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 12 pomidorów obranych i bez pestek lub 3 puszki odsączonych krojonych pomidorów
- 6 szkl. bulionu warzywnego
- 1/2 szkl. czerwonej soczewicy
- 2 łyżeczki cukru
- 1/3 szkl. posiekanej naci kolendry
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
- 2 łyżki posiekanej naci kolendry
- 1 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu, dodaj cebulę, czosnek, garam masala, sambal oelek. Smaż na małym ogniu aż cebula zmięknie. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory, bulion, soczewicę, cukier i liście kolendry. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając przez około 20 min. do chwili, gdy soczewica zmięknie. Przed podaniem udekoruj jogurtem kolendrowym.
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu, dodaj cebulę, czosnek, garam masala, sambal oelek. Smaż na małym ogniu aż cebula zmięknie. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory, bulion, soczewicę, cukier i liście kolendry. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając przez około 20 min. do chwili, gdy soczewica zmięknie. Przed podaniem udekoruj jogurtem kolendrowym.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Uwielbiam lekko pikantne i aromatyczne zupy z charakterem :)
OdpowiedzUsuńpodrasowana pomidorówka :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com