Translate

czwartek, 15 marca 2012

Shorba hamra - zupa pomidorowa


Zupa pomidorowa lecz nie ta sama, którą znamy z dzieciństwa ;). Dodatek soczewicy wzbogaca tę potrawę o dawkę żelaza, białko lecz zawartość kwasów w pomidorach wydłuża czas jej gotowania. 

W wielu kuchniach starożytnego świata soczewica nie była zbytnio doceniana. W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej soczewica stanowiła bazę potraw ludzi ubogich dlatego też nie cieszyła się szacunkiem. W kuchni żydowskiej natomiast wraz z pszenicą stanowiła danie pokutne. W Polsce niegdyś używana jako roślina pastewna na długo została zapomniana. Dziś jest jedną z ulubienic wegetarian, gdyż z powodzeniem zastępuje mięso. Zawiera dużo białka. Dlatego soczewicę poleca się nie tylko osobom niejedzącym mięsa, ale także sportowcom i pracownikom fizycznym oraz przede wszystkim dzieciom. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny dlatego warto wzbogacać o nią dietę podczas odchudzania.  
Kuchnia arabska bogata jest w liczne potrawy zawierające soczewicę, co warto podkreślać!!!


Składniki jakich będziesz potrzebować (dla około 4 os.):
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 posiekane cebule
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek/harrisy  
  • 1/4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 12 pomidorów obranych i bez pestek lub 3 puszki odsączonych krojonych pomidorów 
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 szkl. posiekanej naci kolendry
Jogurt:
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
  • 1 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
Sposób przygotowania: 

Rozgrzej oliwę w dużym rondlu, dodaj cebulę, czosnek, garam masala, sambal oelek. Smaż na małym ogniu aż cebula zmięknie. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory, bulion, soczewicę, cukier i liście kolendry. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając przez około 20 min. do chwili, gdy soczewica zmięknie. Przed podaniem udekoruj jogurtem kolendrowym.
Smacznego! Saha ftourkoum!

 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam lekko pikantne i aromatyczne zupy z charakterem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podrasowana pomidorówka :))
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...