Translate

środa, 14 marca 2012

Lahm bi'ajhin - pizza arabska



Lahm bi'ajhin (لحم بعجين‎) przez iracką autorkę ksiązki kucharskiej Zachwyt z Ogrodu Eden Nawalla Nasrallah potrawa ta nazywana jest arabską pizzą znaną zarówno w krajach arabskich, jak i na terenach podległych wpływom kultury arabskiej. Potrawa pozornie przypomina pizzę jednakże zwieńczenie jej stanowi mięsny (tradycyjnie jagnięcy), wytrawny farsz z dodatkiem czosnku, cebuli, orzeszków piniowych. Potrawę skrapia się przed podaniem sokiem z  cytryny. Tradycyjnie lahm bi'ajhin wypieka się w kamiennych piecach dlatego uzyskanie identycznego efektu w warunkach domowych jest trudne również ze względu na zbyt niską temperaturę podczas pieczenia w piekarniku. 


Składniki jakich będziesz potrzebować (około 18 sztuk):

  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2/3 szkl. wrzątku
  • 1,5 szkl. mąki pszennej (225g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl. oliwy
  • 2 łyżeczki uprażonych orzeszków piniowych
  • 1 łyżka świeżych liści kolendry
Farsz:
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 250g mielonej jagnięciny/cielęciny
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki sosu sambal olek/harrisy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 pomidor pokrojony w plastry


Sposób przygotowania: 



Połącz w dużej misce mąkę, sypkie drożdże, cukier, sól i oliwę. na koniec dodaj wodę i wyrabiaj ciasto przez około 5-10 min. aż uzyskasz jednolitą konsystencję, która nie będzie przyklejała się do blatu. Ciasto umieść w natłuszczonej misce i odstaw do wyrośnięcia (około 1 godziny) - powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie rozgrzej oliwę na patelni i smaż na niej jagnięcinę cały czas mieszając aż się zarumieni. Umieść na tej samej patelni pozostałe składniki i smaż aż cebula się zarumieni, Przełóż z powrotem jagnięcinę i dodaj przecier pomidorowy, podgrzewaj mieszając aż całość lekko zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. 
Ponownie przenieś wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez chwilę, podziel na 18 części i każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy 10 cm. Rozmieść ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (blaszkach ;)). Na środku każdego krążka umieść łyżkę farszu, rozprowadź zachowując po 1 cm odstępu od brzegu. Posyp orzeszkami, brzegi polej oliwą. Piecz w temperaturze 200-240 stopni około 12-15 min. aż całość się zarumieni. Przed podaniem skropl sokiem z cytryny i posyp kolendrą. 

Smacznego! Saha ftourkoum!
  
 

1 komentarz:

  1. Nie jadłam jeszcze czegoś takiego, ale myślę, że wypróbuję, bo podoba mi się i przepis i zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...