Lahm bi'ajhin (لحم بعجين) przez iracką autorkę ksiązki kucharskiej Zachwyt z Ogrodu Eden Nawalla Nasrallah potrawa ta nazywana jest arabską pizzą znaną zarówno w krajach arabskich, jak i na terenach podległych wpływom kultury arabskiej. Potrawa pozornie przypomina pizzę jednakże zwieńczenie jej stanowi mięsny (tradycyjnie jagnięcy), wytrawny farsz z dodatkiem czosnku, cebuli, orzeszków piniowych. Potrawę skrapia się przed podaniem sokiem z cytryny. Tradycyjnie lahm bi'ajhin wypieka się w kamiennych piecach dlatego uzyskanie identycznego efektu w warunkach domowych jest trudne również ze względu na zbyt niską temperaturę podczas pieczenia w piekarniku.
Składniki jakich będziesz potrzebować (około 18 sztuk):
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2/3 szkl. wrzątku
- 1,5 szkl. mąki pszennej (225g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szkl. oliwy
- 2 łyżeczki uprażonych orzeszków piniowych
- 1 łyżka świeżych liści kolendry
- 2 łyżeczki oliwy
- 250g mielonej jagnięciny/cielęciny
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki sosu sambal olek/harrisy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 pomidor pokrojony w plastry
Sposób przygotowania:
Połącz w dużej misce mąkę, sypkie drożdże, cukier, sól i oliwę. na koniec dodaj wodę i wyrabiaj ciasto przez około 5-10 min. aż uzyskasz jednolitą konsystencję, która nie będzie przyklejała się do blatu. Ciasto umieść w natłuszczonej misce i odstaw do wyrośnięcia (około 1 godziny) - powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie rozgrzej oliwę na patelni i smaż na niej jagnięcinę cały czas mieszając aż się zarumieni. Umieść na tej samej patelni pozostałe składniki i smaż aż cebula się zarumieni, Przełóż z powrotem jagnięcinę i dodaj przecier pomidorowy, podgrzewaj mieszając aż całość lekko zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
Ponownie przenieś wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez chwilę, podziel na 18 części i każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy 10 cm. Rozmieść ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (blaszkach ;)). Na środku każdego krążka umieść łyżkę farszu, rozprowadź zachowując po 1 cm odstępu od brzegu. Posyp orzeszkami, brzegi polej oliwą. Piecz w temperaturze 200-240 stopni około 12-15 min. aż całość się zarumieni. Przed podaniem skropl sokiem z cytryny i posyp kolendrą.
Nie jadłam jeszcze czegoś takiego, ale myślę, że wypróbuję, bo podoba mi się i przepis i zdjęcie :)
OdpowiedzUsuń