Translate

sobota, 10 marca 2012

Mleczko kokosowe - to proste!




Bezkompromisowo pokochałam mleczko kokosowe. Wyśmienite w smaku, doskonały dodatek do wielu dań, deserów i napojów. Oczywiście można sięgnąć po gotowy produkt ze sklepowej półki, można jednak przygotować je samemu i cenna to rada, gdyż takie jest zdecydowanie bardziej aromatyczne i bardziej dostępne. 




Składniki jakich będziesz potrzebować :

  • wiórki kokosowe (1 opakowanie) lub świeży kokos
  • woda kokosowa lub woda przegotowana
  • trochę śmietanki kremówki 

Podane składniki należy indywidualnie dopasować zgodnie z własnym upodobaniem konsystencji.  



Sposób przygotowania: 


Jeśli planujesz wykorzystanie świeżego kokosa po rozłupaniu go wewnętrzną białą część zmiksuj blenderem razem z wodą kokosową, jaka się w nim znajdowała lub odrobiną wody, całość połącz ze śmietanką w dowolnej proporcji. 
W przypadku wykorzystania wiórków należy na dzień przed przygotowaniem mleczka kokosowego całość opakowania namoczyć w gorącej wodzie, dalej postępujesz tak jak w przypadku świeżego kokosa.  

Smacznego! Saha ftourkoum!

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...