Translate

środa, 14 marca 2012

Aromatyczna pikantno-kokosowa zupa z curry


Moja dzisiejsza propozycja aromatyczna, kremowa przywodzi na myśl wspomnienie kuchni indyjskiej. Liście curry, pasta z tamaryndowca brzmi egzotycznie ale jakże pysznie smakuje. Warto pokusić się o zakup tych przypraw, ukoronują wykwintne orientalne dania, pozwolą w nowatorski sposób odmienić kulinarną codzienność.



Składniki jakich będziesz potrzebować (danie na około 4 os.):

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 posiekana duża cebula
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 małe zielone papryczki chili drobno pokrojone
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki milonych ziaren kolendry
  • 1,5 łyżeczki mielonych ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 4 zgniecione nasienne strąki kardamonu
  • 5 listków curry
  • 1 średnia marchewka starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 ziemniak drobno posiekany
  • 1 szklanka pomarańczowej lub czerwonej soczewicy
  • 4 szklanki bulionu
  • 1 łyżka koncentratu lub pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szkl. śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry


  Sposób przygotowania: 


Na rozgrzanym maśle smaż cebulę, czosnek, imbir, chili, listki curry i przyprawy - smaż mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Dodaj marchew, jabłko, ziemniaka, soczewicę, bulion i gotuj na wolnym ogni pod przykryciem przez około 15-20 min. Gdy warzywa zmiękną wyjmij z potrawy strączki kardamonu, listki curry. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą zupę-krem, dodaj koncentrat z tamaryndowca, sok z cytryny, śmietankę kokosową i kolendrę - całość podgrzej.
Smacznego! Saha ftourkoum!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...