Moja dzisiejsza propozycja aromatyczna, kremowa przywodzi na myśl wspomnienie kuchni indyjskiej. Liście curry, pasta z tamaryndowca brzmi egzotycznie ale jakże pysznie smakuje. Warto pokusić się o zakup tych przypraw, ukoronują wykwintne orientalne dania, pozwolą w nowatorski sposób odmienić kulinarną codzienność.
Składniki jakich będziesz potrzebować (danie na około 4 os.):
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 posiekana duża cebula
- 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 małe zielone papryczki chili drobno pokrojone
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki milonych ziaren kolendry
- 1,5 łyżeczki mielonych ziaren kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 4 zgniecione nasienne strąki kardamonu
- 5 listków curry
- 1 średnia marchewka starte na tarce o dużych oczkach
- 1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach
- 1 ziemniak drobno posiekany
- 1 szklanka pomarańczowej lub czerwonej soczewicy
- 4 szklanki bulionu
- 1 łyżka koncentratu lub pasty z tamaryndowca
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szkl. śmietanki kokosowej
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym maśle smaż cebulę, czosnek, imbir, chili, listki curry i przyprawy - smaż mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Dodaj marchew, jabłko, ziemniaka, soczewicę, bulion i gotuj na wolnym ogni pod przykryciem przez około 15-20 min. Gdy warzywa zmiękną wyjmij z potrawy strączki kardamonu, listki curry. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą zupę-krem, dodaj koncentrat z tamaryndowca, sok z cytryny, śmietankę kokosową i kolendrę - całość podgrzej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz