Usbu al-Zeinab (أصابع زينب) tłumacząc na język polski Palce Zeinab to bliskowschodni słodki przysmak serwowany w okresie świątecznym lub zawsze wtedy, kiedy ma się na niego ochotę. Aromatyczny, skropiony syropem, przypomina znawcom ottomańskiej kuchni lokmę, griwich, zlebiye. Zapraszam na głęboki romans ze słodkością, w której osobiście zakochałam się.
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na około 45 sztuk):
- 400 ml kaszy manny
- 400 ml mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 240 ml wody
- 6 łyżek oliwy
- 3 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
- olej do głębokiego smażenia
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
Sposób przygotowania:
Kaszę z mąką i proszkiem razem wymieszaj w dużej misce. Do wody dodaj gwiazdki anyżu i ziarna kopru - zagotuj. Do kaszy i mąki dodaj zmielony anyż, oliwę i aromat - wymieszaj. Zagotowaną wodę po około 5 min. przecedź i dodaj do sypkich produktów. Całość wymieszaj i wyrób do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto podziel na 4 kulki. Z każdej kulki uformuj wałeczek o średnicy 1,5 - 2 cm. Wałek podziel na odcinki 2 centymetrowe. Każdy kawałek odciśnij na siteczku, aby uzyskać teksturę kratki na jednej ze stron. W głęboki naczyniu podgrzej olej, wrzucaj pojedynczo do gorącego oleju, aby uniknąć posklejania. Smaż na złoto-brązowy kolor. Odcedź resztę oleju.
Do małego garnka wsyp cukier i zalej go 1/2 szklanki gorącej wody. Cały czas mieszając gotuj na średnim ogniu. Kiedy cały cukier rozpuści się pozostaw mieszankę gotującą się przez 2-3 min. Dodaj sok z cytryny i gotuj mieszając. Dodaj wodę z kwiatów pomarańczy i na małym ogniu bez przykrycia gotuj przez kolejne 20 min. Usmażone ciasteczka polej w misce syropem, dokładnie wymieszaj aby pokryć je w całości z każdej ze stron. Pozostaw całość w słodkiej zalewie.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz