Tym razem proponuję coś słodkiego i aromatycznego. Nie będą to typowo słodkie arabskie ciasteczka ale ekspresowe ciasteczka, którymi będziesz się delektować już po 30 minutach.
Zaczynajmy!
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na około 45 sztuk):
- kostka masła posiekana
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
- 2 lekko roztrzepane jajka
- 2 szkl. mąki
- 2,5 szkl. mielonych migdałów
- 40 g migdałów przepołowionych zblanszowanych
- foremki papierowe do muffinek
Sposób przygotowania:
Masło i skórkę z pomarańczy, cukier i wodę z kwiatów pomarańczy ubij mikserem na puszystą masę. Dodawaj stopniowo po jednym jajku aż dobrze się połączą z całością. Przełóż masę do dużej miski. Wsyp przesianą mąkę i mielone migdały. Całość wymieszaj aż uzyskasz jednolite ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min. Uformuj kulki każdą z jednej łyżki ciasta. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem zachowując 4-centymetrowe odstępy. Lekko je spłaszcz i udekoruj połówkami migdałów. Piecz około 15 min. w temperaturze około 170-180 stopni. Ostudź nie zdejmując z blachy. Każde ciasteczko przełóż do papierowej foremki z rodzaju "mufinkowych".
Smacznego! Saha ftourkoum!
Miałam problem z dodaniem komentarza, już chciałam się poddać, ale udało się!
OdpowiedzUsuńOczarował mnie Twój blog, w tym przepisie bardzo podobają mi się wystające migdały:)
Dodaję bloga do obserwowanych i cieszę się, że go znalazłam, bo kuchnia arabska, to smak mi obcy, a coś czuję, że już niedługo u mnie w kuchni zapachnie jak u Ciebie :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)
Wiesz z czym mi się kojarzą te ciasteczka? Pierwsze co jak zobaczylam na miniaturce, to z atrybutem kobiecości mi się skojarzyły hahaah
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl