Translate

wtorek, 8 listopada 2011

Falafel



Falafel (فلافل) to nic innego jak małe kulki ulepione z mielonego grochu z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw. Historia falafel owiana jest tajemnicą i jeszcze dziś wielu uzurpuje sobie prawo do pierwszeństwa. Najbardziej prawdopodobna teoria dowodzi jakoby falafel miał swoją genezę na terenie Egiptu. Powszechnie przyrządzany przez chrześcijan koptyjskich zastępować miał mięso w okresie postu. Z portowego miasta Aleksandrii rozpowszechnił się na   pozostałe kraje Bliskiego Wschodu oraz szerzej w Imperium Osmańskim.




Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na około 20 szt.):

  • 400g grochu włoskiego lub rodzimego łuskanego połówki odmoczonego przez noc i odcedzonego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1-1,5 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 1/2 szkl. natki pietruszki 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Sposób przygotowania: 




Ziarna grochu odcedzone zmiel mikserem na jednolitą masę. Dodaj wyciśnięty czosnek, przyprawy, sodę, jajko i pietruszkę, wyrabiaj następnie dodaj bułkę tartą i ponownie wyrabiaj do uzyskania zwartej, łatwej do ulepienia masy. Uformuj dowolne kształty: kulki, spodki, wałki. Smaż na głębokim oleju na złoto-brązowy kolor. Podawaj z hommus.
 
 

Smacznego! Saha ftourkoum! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...