Falafel (فلافل) to nic innego jak małe kulki ulepione z mielonego grochu z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw. Historia falafel owiana jest tajemnicą i jeszcze dziś wielu uzurpuje sobie prawo do pierwszeństwa. Najbardziej prawdopodobna teoria dowodzi jakoby falafel miał swoją genezę na terenie Egiptu. Powszechnie przyrządzany przez chrześcijan koptyjskich zastępować miał mięso w okresie postu. Z portowego miasta Aleksandrii rozpowszechnił się na pozostałe kraje Bliskiego Wschodu oraz szerzej w Imperium Osmańskim.
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na około 20 szt.):
- 400g grochu włoskiego lub rodzimego łuskanego połówki odmoczonego przez noc i odcedzonego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1-1,5 łyżeczka soli
- pieprz
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1/2 szkl. natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Ziarna grochu odcedzone zmiel mikserem na jednolitą masę. Dodaj wyciśnięty czosnek, przyprawy, sodę, jajko i pietruszkę, wyrabiaj następnie dodaj bułkę tartą i ponownie wyrabiaj do uzyskania zwartej, łatwej do ulepienia masy. Uformuj dowolne kształty: kulki, spodki, wałki. Smaż na głębokim oleju na złoto-brązowy kolor. Podawaj z hommus.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz