Translate

sobota, 22 marca 2014

Kabsa z Arabii Saudyjskiej




 
Kabsa (كبسة‎) to zbiorcza nazwa dla rodziny dań na bazie ryżu serwowanych głównie w Arabii Saudyjskiej, gdzie uznawana jest za danie narodowe. W Katarze, Zjednoczonych Emiraty Arabskich, Bahrajnie, Iraku i Kuwejcie danie to jest znane jako machbūs (مكبوس), ale serwowane prawie w ten sam sposób.

Podstawowymi składnikami tego dania są: ryż zazwyczaj długoziarnisty lub basmati, mieszanka przypraw, która decyduje o smaku potrawy, warzywa oraz mięso i opcjonalnie gotowane jaja. W całej Arabii Saudyjskiej dostępna jest mnogość wariantów kabsy w zależności od podanego mięsa, warzyw ale do najczęściej używanych przypraw należą: czarny pieprz, goździki, kardamon, szafran, cynamon, kmin, mielone ziarna kolendry, liście laurowe, gałka muszkatołowa i mielona słodka papryka. Wykorzystywane mięso może być podane w całości, w częściach lub mielone porcje, do najczęściej stosowanych należą mięsa: kurczaka, kozina, jagnięcina, wielbłądzina rzadziej wołowina, ryby czy owoce morza. Całość często dekorowana jest prażonymi na maśle migdałami, orzechami piniowymi, rodzynkami sułtańskimi. Mięso najczęściej przygotowuje się na trzy sposoby: 
  • mandi - mięso grillowane jest na palenisku pod ziemią, zakrywanym w czasie pieczenia;
  • mathbi - przyprawione mięso opiekane jest na kamiennych płytach nad paleniskiem;
  • madghūt - mięso duszone jest w szybkowarze.

Kabsa jaką przedstawiam udekorowana została jagnięcymi kotlecikami, doprawiona mieszanką przypraw baharat na bazie ryżu basmati z dodatkiem szczypty tartej skórki z pomarańczy.


Zapraszam!



Składniki jakich będziesz potrzebować (około 5-6 porcji):



  • 700g mielonej jagnięciny

  • 2 szalotki drobno posiekane

  • sól morska i pieprz

  • 1 łyżeczka kminu

  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
  • 1 jajko 
  • olej do smażenia



  • 500g ryżu basmati

  • 2 duże cebule pokrojone z słupki

  • 1 marchew pokrojona w słupki

  • 1 łyżka mieszanki przypraw baharat

  • szczypta tartej skórki z pomarańczy

  • sól morska 
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1,5l bulionu
  • garść łuskanych migdałów prażonych na maśle
  • garść rodzynek sułtańskich


 
Sposób przygotowania: 






Mięso mielone dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami aż uzyskasz zwartą masę. Obmywając dłonie w wodzie formuj kulki o średnicy około 3cm. Smaż na oleju z każdej strony aż mięso w całości się przepiecze.  Odstaw na bok.

Ryż przepłucz kilka razy, zalej wodą i odstaw do napęcznienia na 45 minut. Przecedź i odstaw do przeschnięcia. 

Migdały upraż na maśle,  pod koniec smażenia dodaj rodzynki i duś pod przykryciem chwilę. Odstaw na bok.

Na tym samym oleju, co mięso usmaż marchew aż zmięknie, przecedź i odstaw na bok. W głęboki garnku na 2 łyżkach oleju smaż cebulę aż się zarumieni, dodaj marchew, wymieszaj, dodaj ryż, mieszankę przypraw i smaż na wolnym ogniu 2 minuty cały czas mieszając. Dodaj bulion, sól, pieprz, skórkę z pomarańczy, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut pod przykryciem. Gdy cała ciecz wchłonie się przełóż ryż na półmisek, udekoruj mięsem, migdałami i rodzynkami. 







Smacznego! Saha ftourkoum! Shahiya tayyba!
 






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...