Translate

poniedziałek, 31 marca 2014

Baharat





Składniki jakich będziesz potrzebować:



  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonej kory cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków 
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki  
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
 
 
Sposób przygotowania:




Ziarna i nasiona utłucz w moździerzu na sypko, dodaj pozostałe sypkie składniki. 





2 komentarze:

  1. Do czego używasz tej przyprawy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Używam np. do tej potrawy: http://polskaarabka.blogspot.com/2014/03/kabsa-z-arabii-saudyjskiej.html

    Pozdrawiam, :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...