Translate

środa, 19 marca 2014

Jemeńska zupa z kurczaka z przyprawą hawayij





Zupa ta jest bardzo popularna na terenie Jemenu, obecnie jest także rozpoznawana w Izraelu dzięki społeczności żydowskiej przybyłej właśnie z Jemenu. Pożywna, aromatyczna, barwna. Przepis nie obędzie się bez jemeńskiej mieszanki przypraw hawayij, która nadaje całości niespotykany kolor oraz smak i aromat.

Zupa ta dostępna jest w wersji tylko z ziemniakami lub z dodatkiem marchwi czy pomidorów.


Zapraszam!



Składniki jakich będziesz potrzebować (około 4 porcje):



  • cała pierś z kurczaka bez skóry/2 udka z podudziami 
  • 1 litr wody
  • 3 ziemniaki pokrojone na ćwiartki lub połówki

  • 1 marchew pokrojona na grube talarki (opcjonalnie)

  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę

  • 5 ząbków czosnku rozgniecionych i średnio pokrojonych
  • 3 cm kawałek ostrej papryczki drobno pocięty
  • 1 duża garść drobno posiekanej natki kolendry lub pietruszki


  • 2 płaskie łyżki mieszanki hawayij

  • sól morska

  • 1 łyżka oliwy/oleju

 

Sposób przygotowania: 





W garnku rozgrzej oliwę, gdy będzie gorąca wysyp na nią cebulę i mieszaj 1 minutę dodaj czosnek, papryczkę i mieszaj aż całość się zarumieni i wydzieli przyjemny aromat. Do garnka wsyp mieszankę przypraw hawayij i mieszaj przez około minutę następnie dodaj mięso kurczaka i przesmaż z każdej strony. Dosyp natkę pietruszki, zalej 1 litrem wody, dodaj warzywa doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Na sam koniec dopraw solą. 





 

 



Smacznego! Saha ftourkoum! Shahiya tayyba!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...