Zupa ta jest bardzo popularna na terenie Jemenu, obecnie jest także rozpoznawana w Izraelu dzięki społeczności żydowskiej przybyłej właśnie z Jemenu. Pożywna, aromatyczna, barwna. Przepis nie obędzie się bez jemeńskiej mieszanki przypraw hawayij, która nadaje całości niespotykany kolor oraz smak i aromat.
Zupa ta dostępna jest w wersji tylko z ziemniakami lub z dodatkiem marchwi czy pomidorów.
Zapraszam!
Składniki jakich będziesz potrzebować (około 4 porcje):
- cała pierś z kurczaka bez skóry/2 udka z podudziami
- 1 litr wody
- 3 ziemniaki pokrojone na ćwiartki lub połówki
- 1 marchew pokrojona na grube talarki (opcjonalnie)
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 5 ząbków czosnku rozgniecionych i średnio pokrojonych
- 3 cm kawałek ostrej papryczki drobno pocięty
- 1 duża garść drobno posiekanej natki kolendry lub pietruszki
- 2 płaskie łyżki mieszanki hawayij
- sól morska
- 1 łyżka oliwy/oleju
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej oliwę, gdy będzie gorąca wysyp na nią cebulę i mieszaj 1 minutę dodaj czosnek, papryczkę i mieszaj aż całość się zarumieni i wydzieli przyjemny aromat. Do garnka wsyp mieszankę przypraw hawayij i mieszaj przez około minutę następnie dodaj mięso kurczaka i przesmaż z każdej strony. Dosyp natkę pietruszki, zalej 1 litrem wody, dodaj warzywa doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Na sam koniec dopraw solą.
Smacznego! Saha ftourkoum! Shahiya tayyba!
zupka wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń