Translate

sobota, 7 grudnia 2013

Kurczak z grillowanymi gruszkami





Uwielbiam!

Kiedy byłam mała nie przepadałam za gruszkami, ulęgałki wręcz napawały mnie obrzydzeniem. Podczas gdy moi najbliżsi rozkoszowali się smakiem mięciutkiej klapsy ja zdecydowanie gustowałam w owocach tropików. Smak zmienia się jednak z wiekiem i dziś z szacunkiem patrzę na rodzime owoce sezonu. Dzisiejsze danie to rozkosz dla podniebienia, uwielbiane na Bliskim Wschodzie z powodzeniem trafi i w polski gust ze względu na znane akcenty. 

Kurczak z grillowanymi gruszkami doskonale nada się na wszelkie uroczystości, bardziej wystawne posiłki co nie oznacza, że musimy żałować sobie odrobiny fantazji na co dzień...  






 
 
 
 Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 2-3 os.):


  • 3 uda kurczaka (udo+podudzie)
  • 2 cebule dymki pokrojone w piórka
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3-4 dojrzałych gruszek Konferencja przekrojone na pół
  • kora cynamonu
  • oliwa 
  • 120 ml bulionu warzywnego 
  • 1 łyżeczka wody różanej 
  • nać kolendry 
Marynata do kurczaka
  • szczypta mielonych goździków 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • łyżeczka płynnego miodu
  • sól i pieprz
Marynata do gruszek
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu









Sposób przygotowania: 



Przygotuj marynatę do kurczaka dobrze mieszając wszystkie składniki. Natrzyj dokładnie udka i odstaw na noc lub minimum 3 godziny.

Przygotuj marynatę do gruszek, natrzyj je od środka. Rozgrzej grill/patelnię grillową i wyłóż gruszki do pieczenia środkami do dołu. Piecz do uzyskania przypalonego wzoru. Zdejmij gruszki z rusztu i przełóż do zamykanego naczynia. 

Kurczaka obsmaż z obu stron na oliwie aż się zarumieni i przełóż do innego naczynia. Cebulę i czosnek zeszklij na oliwie, dodaj korę cynamonu, czekaj aż wydzieli przyjemny aromat. Na cebulę i czosnek wyłóż kurczaka potem gruszki (skórkami do dołu) i zalej całość bulionem. Przykryj naczynie i gotuj na wolnym ogniu około 45-50 minut kontrolując ilość płynu. Pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i pozwól cieczy trochę odparować aż sos zgęstnieje. Udekoruj listkami kolendry. 
 
 
 

 
 
 
 
Smacznego! Saha ftourkoum!
 
 
 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...