Pomysł na dzisiejsze danie przywędrował do mnie aż z Jemenu, jest tak pyszny, że musiałam schować część na później wiedząc, że zawołanie o dokładkę będzie nieuniknione. W podobny sposób w Jemenie przygotowuje się także wołowinę i baraninę ale wówczas mięso bez kości krojone jest na kilkucentymetrowe kostki.
Zapraszam!
Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4
osób):
- 800g mięsa kurczaka (najlepiej udka i podudzia)
- 3 łyżki przyprawy hawayij
- 3 cebule pokrojone w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku grubo pokrojone
- 2-3 łyżek oliwy
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 marchewki pokrojone w talarki
- 1 czerwona lub zielona papryka pokrojona w duże romby
- 1 żółta papryka pokrojona w duże romby
- 400 ml wody
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Przyprawa hawayij:
- 2-5 łyżeczek ziaren pieprzu
- 3 łyżeczki ziaren kuminu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki kurkumy
Mięso z kurczaka oczyść, osusz, obtocz w przyprawie hawayij i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny lub noc. W naczyniu do tadżin/tajine lub innym naczyniu, które można podgrzewać na kuchence oraz piec w piekarniku, obsmaż kurczaka na oliwie z każdej strony aż się zarumieni. Odstaw na bok. W tym samym naczyniu zeszklij cebulę i czosnek następnie dodaj marchew i paprykę. Smaż mieszając przez około 5-10 minut. Na warzywa wyłóż kurczaka i zalej koncentratem pomidorowym wymieszanym z wodą. Naczynie zamknij i wstaw do nagrzanego piekarnika (180-190 stopni) na około 45-60 minut aż mięso będzie miękkie. Sos dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
*romby
OdpowiedzUsuńNo chyba, że te papryki rąbiesz (;