Translate

czwartek, 21 listopada 2013

Dejej lahlou - kurczak na słodko inaczej






Dejej lahlou lub lahm lahlou (kurczak na słodko oraz mięso na słodko) tradycyjnie jak już pisałam przyrządza się w okresie postu lub od święta najczęściej w wersji lahm (tu wykorzystuje się baraninę, jagnięcinę). Dzisiejszy mój przepis to propozycja podania kurczaka na słodko z ryżem basmati.



Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 3-4 os.):

  • 1 kg mięsa z kurczaka (najlepiej uda i podudzia) 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula pokrojona drobną kosteczkę
  • 1 mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl. bulionu
  • 1/4 szkl. prawdziwych rodzynek sułtańskich
  • 1 szkl. suszonych śliwek
  • 1 szkl. suszonych moreli
  •  kawałek laski cynamonu 
  • 1 duża łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów nerkowca
  • 1/2 szkl. migdałów bez skórki uprażonych
  • 2 łyżki ziaren sezamu 
  • trochę wody
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania: 

Części kurczaka obtocz w sypkich przyprawach i odstaw na 24 godziny lub na minimum 3 godziny do lodówki. 
W małym rondelku rozpuść masło, wyłóż na nie morele, śliwki, rodzynki, laskę cynamonową i całość zamieszaj, upraż cały czas mieszając prze około 2 min. dodaj cukier trzcinowy, wymieszaj, dolej trochę wody i duś pod przykryciem przez około 10 min. Cebulę zeszklij, dodaj części z kurczaka i przesmaż w wysokiej temperaturze w teflonowej brytfannie (istotne, aby mięso obsmażyć z zewnątrz nie doprowadzając do ugotowania). Całość oblej z góry podduszonymi owocami, posyp uprażonymi migdałami, orzechami i sezamem. Dodaj bulionu i piecz w piekarniku w temperaturze około 180-200 stopni przez 40 min. Pod koniec pieczenia otwórz brytfannę i pozwól, aby sos się zredukował a danie pięknie przypiekło. Wygląda, pachnie i smakuje rewelacyjnie!!!

Podawaj z ryżem basmati.


Smacznego! Saha ftourkoum! 

  


5 komentarzy:

  1. Mmm ale pysznie się zapowiada! Uwielbiam kurczaka na słodko, na pewno niedługo wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię mięso z owocami, więc taki kurczak do mnie przemawia, zwłaszcza, że jest to naprawdę oryginalny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ja również przepadam za takimi daniami. Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Lubię takie dania, szczególnie suszone owoce z mięsem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...