Translate

sobota, 23 listopada 2013

Arabski kalafior w cieście z soczewicy





Warzywa w cieście to jeden ze sposobów na urozmaicenie ich smaku. Kalafior sam z siebie może wydawać się mdły dlatego wszelkie metody wyostrzenia, udoskonalenia jego naturalnego smaku zyskują zwolenników. Moja dzisiejsza propozycja to aromatyczne różyczki kalafiora w chrupiącym cieście z czerwonej soczewicy z dodatkiem orientalnych przypraw jakie serwują arabskie mamy - chociaż nie jest to danie z rodzaju "must be". Osobiście bardzo lubię tę formę podania, chociaż z pewnością jest bardziej kaloryczna niż "kalafior z wody".     


Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 3-4 os.):

  • 1/2 dużego kalafiora (lub jeden mały) podzielony na małe różyczki
  • 1,5 szkl. mielonej czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mieszanki ras el-hanout
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka soli
  • około 1 szkl. zimnej wody
  • olej do smażenia








Sposób przygotowania: 

Różyczki kalafiora można uprzednio blanszować. Mąkę z soczewicy mieszamy w przyprawami, powoli dodajemy wodę i mieszamy do uzyskania stosunkowo gęstej konsystencji. Najważniejsza zasada jest taka, aby zanurzone różyczki nie ociekały oraz nie odrywały się od ciasta bez pokrycia nim!!!
Nagrzewamy olej w naczyniu do smażenia, kiedy będzie naprawdę gorący wykładami pojedynczo otoczone w cieście kalafiorki, smażymy do uzyskania rumianego koloru i urzekającej chrupkości. Wyjmujemy na naczynie wyłożone dobrze wciągającym ręcznikiem kuchennym aby zredukować nadmiar tłuszczu.   




Smacznego! Saha ftourkoum! 




5 komentarzy:

  1. To musi być pyszne, a zwłaszcza to ciasto z soczewicy mnie kręci. U mnie dziś na obiad falafel z sosem tahini.
    To mój pierwszy falafel, ale wierzę, że wyjdzie, nawet jeśli nie użyję typowej przyprawy do niego. Kumin musi wystarczyć, a jak kupię wreszcie moździerz to przygotuję taką mieszankę z goździkami i cynamonem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To świetne danie na sobotni obiad. Faktycznie ciasto z soczewicy bardzo dobre, chrupiące (takie właśnie lubię) o ciekawy kolorze i do tego tyle żelaza ;). Życzę powodzenia Mario :)!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Falafel wyszedł fantastycznie!

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę. Życzę powodzenia w przygotowywaniu arabskich dań i nie tylko. Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Super przekąska! Uwielbiam takie aromatyczne dania, a Połówek za kuminem przepada!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...