Translate

piątek, 19 kwietnia 2013

Souffle





Dzisiejsze moje danie to przejaw tęsknoty jaką żywię do tych brunatnych pól rdzą malowanych, do gajów oliwnych, do leniwie pasących się owiec "zwisłouchych" trochę zaniedbanych ale jakże naturalnych w swym bycie. To tęsknota do palm daktylowych, co zwiastują wytchnienie, dostatek i słodycz, do wiatru gorącego co smaga niemiłosiernie strudzone, leniwie duszące ciała. 


Wyruszam rankiem po skąpym posiłku, podobnie jak wyrusza szarosrebrny szakal o chudych bokach, który pomyka z pustyni na pustynię. Błądząc zgłodniały, posuwa się pod wiatr, zbiega drobnym kłusem w głąb dolin. Kiedy zaś znajdzie pokarm, zawraca z pierwotnego biegu, rzuca zew, na który odpowiadają inni, jak on wychudzeni; szczupli jak sierp księżyca, białoszary na obliczu, wibrujący jak strzały wypuszczone przez strzelca.

  
Ileż to dni upalnych, zatopionych w blasku żaru, Kiedy żmije wiją się na piaskach spalonych słońcem, spotkałem z twarzą nieosłoniętą, chroniony tylko strojem w pasy, pięknym, lecz porwanym w strzępy! Ileż to przemierzyłem płaskowyży pustynnych, podobnych do wypukłości tarczy, nie tkniętych szybkimi nogami podróżników! Ja zaś pokonałem je od krańca do krańca, wspinając się na skarpy wydm, czasem zgięty, czasem wyprostowany. Wokół mnie pasą się dzikie kozy górskie, podobnych do dziewczyn okrytych szatą z trenem.    


  




Dziś zatem przywodzę na myśl pieczone, faszerowane, znacznie większe "pierogi" z drożdżowego ciasta. Jakby nasze ale inne...

Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 osób):

  • 250 gr pszennej mąki
  • łyżeczka drożdży instant
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • sos pomidorowy (wedle uznania)
  • pokrojone w krążki zielone oliwki (150-200gr)
  • około 8 plasterków pomidora (tyle ile sztuk)
  • 400-500 gr świeżych krewetek obranych i krótko przesmażonych na oliwie
  • sól i pieprz
  • roztrzepane jajo wiejskiej kury


Sposób przygotowania:


Przesiej do miski mąkę,dodaj sól, cukier, wymieszaj, dodaj następnie drożdże (ponownie wymieszaj), oliwę i mleko. Całość wymieszaj łyżką i zagnieć ręką aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość ponownie zagnieć i odstaw do wyrośnięcia (około 45 min do godziny). Podziel na około 8 równych części, każdą rozwałkuj na okrągły placek, na jednej połowie (zachowują 2 cm odstęp od brzegu, ten zwilż wodą lub roztrzepanym jajkiem) wyłóż sos pomidorowy, plasterek pomidora, oliwki, 3-4 krewetek, przykryj drugą połową, dognieć brzegi widelcem. Gotowy wyrób ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy placek posmaruj z góry roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez około 20-25 min.


Smacznego! Saha ftourkoum!  


    




2 komentarze:

  1. Ale pyszny souffle! Taki na obiad bym zjadła z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, muszę zrobić sobie taki obiadek!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...