Translate

piątek, 15 marca 2013

Bestila






Bestila/bistiya/b'stilla to tradycyjne danie marokańskie choć jak wieść podaje przygotowywana była najpierw w arabskiej Andaluzji i dopiero w XV wraz z wygnanymi z Półwyspu Iberyjskiego Arabami została przyniesiona do Afryki Północnej i przyjęta przez społeczność marokańską.  

Bestila uwodzi szczególnie połączeniem smaków słodkiego i słonego, połączeniem mięsa, jaj oraz prażonych migdałów.

Do przygotowania tego dania niezbędna jest okrągła forma do pieczenia typu do tart. 



Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 osób):

  • drobno pokrojone mięso z ugotowanych dwóch piersi z kurczaka
  • 4 cebule drobno poszatkowane
  • 2 zielone papryki drobno pokrojone
  • 200 g drobno pokrojonych grzybów
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 jaja kur wiejskich ugotowane na twardo i drobno pokrojone  
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść poszatkowanej naci pietruszki i kolendry 
  • sól, pieprz 
  • 10 arkuszy okrągłych arkuszy ciasta brick
  • 100 g roztopionego masła
  • garść drobno posiekanych prażonych migdałów łuskanych
  • 2 roztrzepane kurze jaja 
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 100 ml mleka  
  • sól i pieprz  


Sposób przygotowania:
 

Arkusze ciasta posmaruj dokładnie masłem, wyłóż na formie do pieczenia w taki sposób, aby pół koła każdego arkusza wystawało poza formę, ciasto układaj jak łuskę (8 sztuk).





Na patelni podgrzej klarowane masło, smaż cebulę z papryką, po kilku minutach dodaj grzyby i smaż aż cebulą się zeszkli, dodaj przyprawy i zieleninę, gotową mieszankę wyłoż na dno następnie dodaj mięso i jajka.






Postaraj się wymieszać mięso z jajkami, posyp migdałami. Zalej mieszanką roztrzepanych jaja, mleka, i przypraw (kumin, canamon, kurkuma, sól, pieprz). Końce ciasta załóż do środka i przykryj pozostałymi dwoma arkuszami.




Umieść w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (na średniej półce) i piecz na złoto-brązowy kolor (około 35 min.)





Smacznego! Saha ftourkoum!



1 komentarz:

  1. Ale eksplozja smaków! Ciekawe połączenie słodkiego i słonego, chętnie bym kawałek spróbowała dla ocenienia smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...