Translate

sobota, 20 kwietnia 2013

Łatwe ciasto z prażonymi migdałami i cynamonem





Dzisiejsza propozycja Ummi to błyskawiczne ciasto na sobotni poranek, bardzo aromatyczne, doskonałe do kawy, herbaty i samo w sobie.


Składniki jakich będziesz potrzebować:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. skrobii kukurydzianej
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 4 jaja wiejskich kur 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • garść uprażonych i drobno pokrojonych migdałów
  • garstka namoczonych rodzynek
  • 3/4 szkl. oliwy



Sposób przygotowania:     


Białka oddziel od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Wsyp powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodaj żółtka dobrze mieszając po każdym ciasto. Powoli dosypuj mąkę, skrobię wraz z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i kardamonem. Wlej oliwę. Na końcu dodaj rodzynki i migdały i  bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wstaw do nagrzanego piekarnika /180°C/. Piecz ok. 40-50 min. Upieczone ciasto można ozdobić cukrem pudrem.


Smacznego! Saha ftourkoum! 
  

4 komentarze:

  1. Lubię takie szybkie wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecałabym zamiast cynamonu wypróbować miód cynamonowy.dostępny na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonały jest miód cynamonowy.www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być świetne - prażone orzechy w cieście zawsze podkreślają jakoś smak :) A tutaj jeszcze jest cynamon, mmm!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...