Translate

niedziela, 20 stycznia 2013

Krewetki królewskie w aromatycznej paście




Szafranowy ryż, na nim krewetki w aromatycznym sosie... Dla oczarowanych smakiem owoców morza wstęp sam się broni, dla sceptyków - rada - warto spróbować! Owoce morza w świecie kuchni arabskiej królują u wybrzeży, poza ich zasięgiem panuje sceptycyzm lub wręcz niechęć... jak dla mnie rodzimy schemat. Przejdźmy jednak do konkretów pamiętając, że zdecydowanie najważniejszą zasadą dla pomyślności tego dania jest - świeży produkt! Jeśli świeżość krewetek będzie wątpliwa taki też będzie efekt, postaraj się zatem o zakup krewetek niemrożonych ze wskazaną datą przydatności do spożycia. Ja mam sprawdzone źródło i chętnie polecę (poza treścią posta!!!)
Składniki jakich będziesz potrzebować (danie dla około 2-3 osób):

  • około 500 gramów krewetek królewskich obranych z pancerzy i opłukanych
  • 1 średnia cebula drobno pokrojona w kosteczkę
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • ¼-1/3 szkl. posiekanej naci kolendry
  • 200 ml posiekanych pomidorów bez skóry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca
  • 2 łyżki cukry trzcinowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki carry
  • sól
Sposób przygotowania:     
Rozpuść na patelni klarowane masło, dodaj cebulę i czosnek - smaż mieszająć do uzyskania lekko brązowego koloru. Dodaj sypkie przyprawy, mieszając smaż aż poczujesz ich intensywny aromat - wyłącz palnik. W blenderze zmiksuj na jednolitą pastę: kolendrę, pomidory, koncentrat pomidorowy i z tamaryndowca, cukier, dołóż do usmażonej cebuli i czosnku, duś na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 min. Na koniec dodaj krewetki, duś przez około 5 min, na średnim ogniu cały czas mieszając - sos powinien zgęstnieć. Krewetki w paście podawaj na ryżu szafranowym bez bakalii.
Smacznego! Saha ftourkoum! 

 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...