Translate

wtorek, 11 grudnia 2012

Surówka z pora zdobiona orzechami





Surówka z pora z orzechami stanowi smaczną przystawkę, przekąskę do dań rybnych, mięsnych, wzbogacona orzechami staje się bardziej chrupiąca i zasmakuje nawet tym, którzy z niedowierzaniem patrzą na zieleninę.  


Składniki jakich będziesz potrzebować:


  • 1 średni por
  • ¼ kalafiora
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • ¼ szkl. orzeszków piniowych
  • ¼ szkl. orzeszków arachidowych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tahiny 
  • sól i pieprz



Sposób przygotowania:


Pokrój por wzdłuż na cztery części i każdą drobno posiekaj. Kalafior zetrzyj na tarce o dużych oczkach, orzechy pokrój nożem, wymieszaj całość. W oddzielnej miseczce połącz czosnek, jogurt, majonez, tahinę. Posiekane warzywa i orzechy polej dressingiem, dopraw solą i pieprzem wedle uznania i odstaw na co najmniej 30 minut.


Smacznego! Saha ftourkoum!
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...