Translate

środa, 21 listopada 2012

Kluski berkukes




Berkukes najlepiej jest przygotować własnoręcznie, czynność ta daje satysfakcję i wzbogaca potrawę. W dobie półproduktów, fast food‘u, cateringu, jedzenia „na mieście”, jedzenia „byle jak” i „byle czego”, mechanizacji procesu wytwarzania na szczególną uwagę zasługuje żywność home made, hand made, powstała ze zdrowych, ekologicznych składników. W tym przypadku powrót do tradycji, korzeni może przynieść wyzwolenie a pozorne ułatwienia, cywilizacyjny rozwój niestety skutkują negatywnym wpływem na organizm, co staje się widoczne po latach kiedy często jest już za późno na pewne zmiany.   

Jeśli planujesz zrobić więcej berkukes na później odstaw na papierze do pieczenia w suche miejsce na kilka dni aż ciasto wyschnie.


Składniki jakich będziesz potrzebować:

  • 1 jajko
  • 100 gramów mąki pszennej
  • szczypta soli


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy cierpliwie do uzyskania jednolitej zwartej konsystencji. Osobną miskę zasypujemy czubatą łyżką mąki pszennej. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy około 1 cm. Odrywamy kawałeczki formując w palcach zwarte kulki o podobnym kształcie. Kuleczki wrzucamy do miski, potrząsamy całością obtaczając je w mące.


Smacznego! Saha ftourkoum!




   

1 komentarz:

  1. Muszę zrobić, już dodałam sobie w telefonie do wypróbowania. A teraz powiedz mi do czego najczęściej dodajesz? Do zup? Czy jak?
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...