Translate

czwartek, 22 listopada 2012

Aromatyczny krem z marchwi



Aromatyczny krem z marchwi to danie doskonałe na jesienne dni, rozgrzewające za sprawą imbiru, chili, aksamitne i łatwe w przygotowaniu, gdy już nie mamy czasu na czasochłonne potrawy. Może być także podawana na każdym przyjęciu, w gronie osób o różnych dietach – wegetariańskiej, wegańskiej, religijnych. O czym nie muszę wspominać, zupy krem są także doskonałe na rodzinne obiady z małymi dziećmi. 
Przygotowuję tą zupę zawsze wtedy, kiedy dania w dniach poprzednich były zbyt ciężkie - to doskonała alternatywa.

Występujący w przepisie leben (rodzaj maślanki) można oczywiście zastąpić naturalnym jogurtem, jogurtem typu greckiego, śmietaną...


Składniki jakich będziesz potrzebować (4-5 osób):


  • 8 średnich marchwi obranych i startych na dużych oczkach tarki
  • 1 pietruszka obrana i starta na dużych oczkach tarki
  • 2 średnie ziemniaki obrane i starte jak powyżej
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki curry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • chili opcjonalnie i wedle uznania
  • sól, pieprz
  • 100 ml gęstego leben/lub jogurtu połączonego ze startą skórką z limonki


Sposób przygotowania:

Cebulę przesmaż na oliwie aż się zeszkli, dodaj pozostałe starte warzywa i obsmaż je na dużym ogniu cały czas mieszając przez około 5 minut. Całość zalej ¾ bulionu i duś przez około 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, dodaj sypkie przyprawy i zmiksuj całość na jednolity krem, dopraw do smaku i dodaj pozostałą część bulionu.  Udekoruj leben ze skórką z limonki oraz opcjonalnie sosem chili. 

Smacznego! Saha ftourkoum!





 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...